Učitelj

и 483

rišta. Sefimo se samo na fragični udes autora prvog dela čehoslovačke državne himne „Kde domov mulj?" J. K. Tila (Tyl), dramskog autora, glumca i režisera. Ove godine u maju biće u ČSR svečano proslavljena 70-godišnjica osnivanja Narodnog pozorišta u Pragu (ili kako ga Česi od milja zovu „Zlatne kapelice nad Vitavom"), šlo je u ono vreme bila velika narodna manifestacija. A u programu jubilejnih proslava dvadesefogodišnjice od osnivanja slobodne i samostalne ČSR predviđeno je sećanje i na proslavu 50-godišnjeg jubileja Narodnog pozorišta u Pragu za vreme rafa 1918 g. kad su le proslave pružile priliku da dođe do grandioznih manifeslacija za slobodu i proliv omrznulog austrijskog režima. Ta ljubav prema pozorištu i pridavanje njegova značaja u borbi za narodno i državno oslobođenje ogleda se i u svesnome radu dilefanala, pa nije čudo što su širom čitave zemlje nicale već pre 150 godina dilefaniske družine. Danas je samo u Centralnoj malici čehoslovačkih pozorišnih dilefanata učlanjeno oko 1500 takvih družina.

Ovo nam pomaže da lakše "shvatimo kako je u mnogim školama bio običaj, a i sada se još održao, da se gotovo redovno priređuju školske pozorišne prefstave, bar jednom godišnje, pa bilo prilikom državnog praznika, Dečjeg dana ili na kraju školske godine. U njima učesivuju učenici i učenice, ponekad pomognu i odrasli dilefanli (koji uzimaju teže uloge), a glavni saradnici su učitelji i učiteljice koji uvek vode režiju lih prelshava. Takve pozorišne prelisfave za decu priređuju česlo i razna gimnaslička udruženja, diletaniske družine i sl. većinom uz saradnju, a skoro uvek sa izričifim priзјапкот иснејја. Оџме ргебјаџе namenjene su пе зато дас т годнеljima i prijateljima škole, nego i svoj oslaloj deci koja u njima direkfno ne učesivuju, pa i đacima drugih škola, fako da su fo prava pozorišla za decu.

Inače pod fim ferminom — pozorište za decu — zamišljamo uvek pozorišta sa odraslim glumcima, |). ргећаме Које takva pozorišta priređuju isključivo za školsku mladež, pa bilo da su fo komadi pisani naročilo za decu i omladinu, ili komadi namenjeni odraslima ali koje mogu gledati i deca. Baš ovih dana priredila je , Čehoslovačka učifeljska opština (ČsOU)" svečanu prefstavu u Narodnom pozorištu u Pragu za najsiromašniju prašku školsku omladinu, i fo baš za onu decu koja Još nikad nisu bila u јоте, зуакот Сећозјомаки јако туоте pozorišlu. Kakav se značaj pridaje u ČSR pozorištu za decu vidi se iz loga, što je [ој ргећјам ризизћуомао пе зато ministar prosvefe Dr. Emil Franke, nego čak i sam preisednik republike Dr. Edvard Benešž.

Ubrzo posle prevrata 1918 g: kad se podigao prvi falas školske геforme, nailazimo na inferesanine pokušaje u Toj oblasti naročito u „Domu detinjstva” u Krnskom pod voćstvom Krhovim (Krch), Havrankovim (Намгаnek) i dr. Još i danas izvodi se po čehoslovačkim školama dramatizacija Ržihine (V. Riha, pseudonim poč. univ. prof. Dra V. Tillea) bajke „Dve Maričke”" koju su za pozorište udesili sami učenici fe ogledne škole za legionarsku siročad. Bilo je fo uopšte doba kad se редадозк! зуе! одихемјаџао итећј-

al“