Učitelj

ДАО маврањиашниилиаменрваланлнириеениаеиниивиернии тикве инверт телесни

Да резимирамо: као свуда, где је продрла идеја школске кинематографије, тако смо се и ми у ЧСР уверили како драгоцен помагач учитељу у раду може да буде школски филм. Он се врло брзо шири по школама, успркос свих тешкоћа које су увек финансијске природе. Тај напредак био би још кудикамо бржи, кад би државне власти потпомогле финансијски систематско ширење школске кинематографије, пре свега финансирањем производње школских филмова.

· На крају бисмо хтели упозорити још на нешто, што нашој школској кинематографији недостаје. Имамо филмове о Бразилији, Аргентини и другим удаљеним државама, али још увек немамо, на жалост филма о Југославији који би нашој школској омладини уистини показао како је лепа Југославија, каква су и како живе југословенска деца, њихови сарадници на идеји светског мира. Жао нам је што ни ми не можемо сличан филм о ЧСР да понудимо југословенској деци. Али ми већ на том филму радимо! Ипак бисмо били срећни да нас претекне Југославија и да нам пошаље филм о својој лепој земљи пре, него буде наш готов. Радо бисмо на том филму учили нашу децу да поштују и воле Југославију, јер у томе видимо један од највећих задатака нашег школског филма и један од најконкретнијих задатака југословенско-чехословачке узајамности која нам императивно налаже да се што боље упознамо.

MIROSLAV DISMAN, nastavnik građanske škole i referent za čsl. školsku radiofoniju praške radiostanice — Prag:

DEČJE POZORIŠNE PRETSTAVE |I POZORIŠTE ZA DECU U ČEHOSLOVAČKOJ

U čehoslovačkoj školi imaju dečje pozorišne prelslave kao i pozorište za decu svoju slaru fradiciju. | za vreme robovanja tuđinu, pre obnavljanja samostalne čehoslovačke države, radilo je čehoslovačko učitfeljstvo vrlo infenzivno na narodnom prosvećivanju, a glavni deo loga rada sastojao se u nacionalnom osvešćivanju širokih narodnih slojeva. Tokom čitavog 19 stoleća vodila se borba za dobro pozorište, kao važnu komponenfu u fome radu, pa nikakvo čudo što

su sudbina ı razvoj pozorišla u češkim zemljama bili u najužoj vezi sa naprecima narodne misli i njenom pobe-

dom. Ta borba se vodila uz velike lične žrive koje su podnosili osnivači i graditelji čehoslovačkog narodnog pozo-

Х