Učitelj

ти ЕЛЕНА ЕД ЕРЕ ИЕ 497

сиромашне, водеће место у ђачким клубовима (географском, спортском, филателистичком, фотографском и сл.), помагање у одржавању дисциплине у школи и ван ње, рад у ПЦК, брига о наставним средствима, о акварију, терарију, заједничка штедња итд. Неке огледне школе у Прагу и Злину умеле су да организују управо узорну школску самоуправу, и она се показала управо као неоцењив помагач у васпитном раду учитеља. У нормалним школама часови грађанских поука и васпитања јесу они часови у којима се организује ђачка самоуправа и у којима она долази до речи.

Наставни програм препоручује такође да се посећују јавне установе, где ученици могу директним посматрањем да се поуче. Тако су на пр. неке прашке школе посетиле парламент, заседање прашкога градског већа и сл. Доста често посећују наши ђаци и војничке касарне.

Тенденција наставног програма је у томе, да се не остаје само на излагању речима или чак штавише на празном моралисању, него да се свако гесло из наставног програма по могућству претвори у практично дело. Ђацима се на неупадљив начин и дају такви задаци, да се науче радити радом, као што је тражио Јан Амос Коменски, а не да остану само код добрих одлука и намера. Можемо рећи да та практична страна грађанских поука и грађанског васпитања добро успева свагда онде, где се добро схватио смисао и задатак тога предмета.

Да се поједине теме из грађанских поука не би просто „срицале напамет“, препоручује се да се и овде употребљавају што више методе радне наставе и самоучења под руковођењем. Предавање (објашњење) учитељево ограничи се на 10—15 минута, а даље ученици раде сами по тзв. „уџбеницима с упутством за самосталан рад“. Њих је изашло већ неколико. Тако на пр. уџбеници Милослава Скоржепе („Семапку“ „Зора“), састављени за све разреде основних и грађанских школа и преведени на словачки, немачки, мађарски и поткарпатски, садрже за 3—-5 разред основних школа такве чланке с упутствима за самосталан рад. У њима је изложено градиво прописано наставним програмом, скелет учитељева разговора са Ђацима и питања, на основу којих ђаци долазе до властитих искустава а доказују и како су савладали наставно градиво. Уџбеници за виши ступањ основних школа и за грађанске школе садрже неколико пројеката који чине идејну целину на пр. Заједнички живот људи. Живот у школи. Рад. Резултати рада. Образованост. Старање о здрављу са кратким излагањем и множином малих задатака, на које ученици треба да одговоре усмено, писмено, кратким излагањем, некаквим практичним делом и сл. Тиме се жели постићи да ђаци самостално размисле о датој појави, да исправно схвате и оцене ситуацију, да се извежбају у самосталном суђењу.

Учитељ 32