Učitelj

чешким приповеткама“ (5/аге ромбзђу сезкб), тако и својим романским фрескама из чешке историје, а пре свега својим историјским романом „Рзоћјамс!". Сем Јираска писао је добре историјске приповетке поред осталих и Адолф Вениг (М/еплд). Истичу се и уметничке бајке за најмање читаоце у чијем је измишљању био недостижан Вацлав Ржиха (Мајсјам Ећа)л) Истовремено са писцима јављају се и истакнути сликари, као илустратори књига за младеж. Од старијих да споменемо бар Николу Алеша (Мики!а5 Ајез), а од млађих Артуша Шајнера (5сће!пег).

Велики узмах народне књижевности за младеж достиже своју кулминацију 1913 год. кад почиње излазити критички часопис за дечју литературу „Џћог“.>) Основао га је и издавао занешењак учитељ Отокар Свобода (1872—1926) у циљу да у њему изгради трибуну за теоријске и литерарно-историјске проблеме, чије решење би могло корисно да послужи трајној уметничкој висини књижевне продукције за младеж, као и њеном оргаћском учлањењу у целокупну литературу. Али већ 1914 год. букнуо је светски рат и за пуне 4 године парализовао сваки рад. Зато одмах после стицања народне и државне самосталности, 1918 године, долази утолико јачи полет и узмах, који у себи обухвата и књижевно стварање ослобођене Словачке. Часопис „Ухор“, који је једва животарио, преузело је од његова власника Удружење пријатеља литературе за младеж, у коме су били здружени писци и теоретичари. После је часопис прешао у власништво ЉМасариковог института за народно просвећивање (Мазагукћу |домусћоупу изјам), кад је поменуто Удружење претворено у засебну секцију овог средишта чехословачке народне културе. Ту излази „Ухор" и данас. Комплети његови претстављају богату енциклопедију свију могућих студија које се тичу литературе за младеж, а уједно и врело информација о свима светским литературама те врсте. „Ухор" је много добио нарочито док га је уређивао (од смрти Свободине па до своје смрти, 1934 године) проф. Вацлав Франтишек Сук (1883—1934). Сук је био наш најбољи познавалац свију педагошких и уметничких проблема у вези са литературом за младеж, а сем тога искусан литерарни историчар са светском оријентацијом.

„Ухор" је чехословачкој литератури за младеж васпитао врло много аутора који су писали песме, позоришне игре за младеж, а у последње време и сценарије за радио-преносе. Поред старијих врста прозе (из живота, природе и историје) гаји се у новије доба и проза

1) Псеудоним д-р Вацлава Тилеа (Те), професора упоредне историје књижевности на Карловом универзитету у Прагу (1867—1937), који је цео свој живот посветио студији бајки и који је поред многих критичких студија и научних расправа из те области и сам писао оригиналне бајке за децу

2) Ово симболичко име значи „угар': литература за младеж је запуштена као њива „на угару“, треба је обрадити (култивисати).

Учитељ 33