Učitelj

Ovaj Zbornik članaka služi još i kao jedan vidni dokaz ljubavi prema braći Čehoslovacima, divljenja prema njihovim naporima i naprelku i kao konkrefno obeležje kojim učitelji Jugosloveni česlitaju braći Čehoslovacima dvadesetogodišnjicu njihovog Oslobođenja, koja će se proslaviti ove Jeseni.

Na svaki način ovaj Zbornik ne bi se fako bizo oslvario, i pored sve želje i fežnje Jugosl. učitelj. udruženja, da ideju o njemu nisu oberučke prihvalili najistaknutiji prefstavnici pedagoške Čehoslovačke. Svima njima a posebice i Gospodinu d-r Emilu Frankeu, ministru školstva i narodne prosvete u Čehoslovačkoj najsrdačnija hvala.

Oko organizacije saradnika na ovome Zborniku i prevođenju članaka na srpskohrvafski, mnogo su se frudili naši drugovi učitelji — Ferdinand Maslić i Konstantin Grubačić. Kolega Grubačić je preveo članke g:·g. profesora J. Hendriha i J. Krala a Maslić sve oslale članke. Velika im hvala na ovome radu.

Ali, razume se, da se na ovome neće slati. Bliži se i dvadesetogodišnjica oslobođenja i ujedinjenja jugoslovena. Za ovu jubilarnu godinu mi ćemo imafi da opremimo sličan veliki Zbornik, koji će govoriti ne samo Jugoslovenima, već i osfalim narodima o naporu i naprefku koje je pokazala pedagoška Jugoslavija za dvadeset godina.

Кад Тај розао završimo, onda ćemo preći na spremanje sličnih Zbornika i za oslfale slovenske zemlje. Tako ćemo dobili jednu zaokrugljenu celinu o svima slovenskim pedagoškim naporima, pa ćemo svakojako, preko dubljeg upoznavanja sa njihovim težnjama i naprefcima, biti jače duhovno spojeni, a lo, najzad, i jeste cilj slovenske uzajamnosfi i svih slovenskih fežnji.

Biće fo veliki i fežak posao. Ali Jugosl. učitelj. udruženje se nada i veruje, da će faj poduhvat oduševljeno prihvafiti svi jugoslovenski učitelji i svi infeligenfi, koje inferesuje pedagoška slovenska misao i slovenska škola. |

О лот znaku „,Učitelj" otpočinje svoju slovensku pedagošku godinu.

„Учитељ“ излази у месечним свескама од четири до пет табака. Годишња му

је цена за чланове југ. учит. удружења 50 дин. за нечланове и школе 80 дин.

за ђаке учитељ. школа 45 дин. Претплата се полаже унапред најмање за пола

године на Југосл. учит. удружење, Београд, чек. рач. бр 53081. – Рекламације“

непримљених бројева најдаље после два месеца. У случају спора туживо у Београду. Учитељ излази из штампе сваког 15 у месецу.

Власник и одговорни уредник ИВАН ДИМНИК

претседник Југословенског учитељског удружења Краља Милутина 66. · Београд Телефон 22-585

SELI TT EO O SOS WE la S RUSKI Вј ПИ 27 5 CC == _ __-_ Штампарија „Привредник“ Жив, Д. Благојевића, Београд. Кн. Михаилова 3. Тел. 21-450