Učitelj

dine. U nju se računa i vreme što ga Je kvalifikovani učitelj eventualno proveo kao ispomažući učitelj (od velikog raspusta samo jedna petina!).

Plata učiteljskog pripravnika zove se „adjulum”. Njegova visina je različita, već prema dužini službe i prema fome u koju kategoriju dolično meslo spada. Sve opštine u ČSR razvrsfane su u 4 razreda skupoće (od A do D). U razred A spadaju Prag, Brno i Brafislava, u razred B opštine (mesta) sa više od 25.000 slanovnika, u razred C mesta od 2000—25.0000 stanovnika, a u razred D mesta koja imaju manje od 2000 slanovnika.

Adjulum u razredu A iznosi u prvoj polovini pripravničke službe 11.100 Kč godišnje, u drugoj polovini 12.300 Kč. U razredu B je adjufum niži za 45, u razredu C za 82%, a u razredu D za 12%.

Učiteljski pripravnici koji imaju dece (fi slučajevi su refki, samo izuzehno) dobijaju dodatak na decu kao i definifivni učitelji.

c) Delinitivni učitelji. Učiteljski pripravnik kad navrši 3 godine pripravničke službe može bili imienovan za delfinifivnog učitelja bez određenja službenog mesta, ako je,sa uspehom položio praktični učiteljski ispit. Plata definifivnog učitelja sastoji se iz: osnovne plale, stanarine i dodatka na decu. |

Osnovna plalfa (služnć) na 1 stepenu iznosi 9000 Kč godišnje, aufomatski se povećava svake ri godine za 1800 Kč (samo pri prelazu iz deselog u jedanaesti stepen povećava se za 2400 Kč) i dostiže najveću visinu na 11 stepenu od 27.600 Kč godišnje.

Sfanarina (činovnć) iznosi u razredu A 4800 Kč godišnje, u razredu B 4080 Kč, u razredu C 3360 Kč, a u razredu D 2640 Kč godišnje.

Dodatak na decu (vychovnć) pripada samo učileljima, ne i učiteljicama, za decu bez prihoda i iznosi: za jedno dete Kč 1800 godišnje, a za više dece Kč 3000 godišnje.

2) Nastavnici građanskih škola:

U građanskim školama postavljaju se po pravilu učitelji osnovnih škola koji su položili naročiti stručni ispit za učifeljsku službu u građanskim školama. Ako nema dovoljno učitelja s fim ispitom, dodeljuju se u građanske škole i učitelji osnovnih škola bez tog ispita kao ispomažući učitelji. U poslednje vreme postavljaju se u građanskim školama i diplomirani slušaoci filozofskog fakulteta koji ne mogu dobiti mesto u srednjim školama.

Ispomažući učilelji građanskih škola imaju iste prinadležnosti kao da službuju u osnovnim školama. Do 1926 god. imali su još i naročiti „„dodalak za zamenu” od Kč 1000 godišnje, ali te godine faj je dodatak ukinut.

Privremeni i sfalni nastavnici građanskih škola imaju osnovnu plalu (služnć) kao i učifelji osnovnih škola, povećanu za fzv. „plestupovy plidavek” (dodatak za prelaz na građansku školu) koji iznosi pri prelazu u građansku školu Kč 780 godišnje (ili Kč 1080, ako je učitelj u 7 ili višem stepenu), a povećava se pri svakom unapređenju u viši stepen za Kč 300