Učitelj

EAR U GRUL UNIJU JGLULJ GI JSULINUUG1YUJUUUU "710" 1" |

zovanje, ali ne samo, stručno (u pedagoškim disciplinama), nego i opste u realijama, naročito u prirodopisu i poznavanju domovine. Dr. Ptihoda predlaže da se kandidati učiteljstva po apsolviranju srednje škole obrazuju u visokim školama (na univerzitelu ili na tehnici). Za to sfručno obrazovanje da se pri visokim školama osnuju pedagoški fakulleti. Učitelji osnovnih škola posećivali bi faj fakulte} 2 godine, a učitelji građanskih škola 3 godine.

Dosadanji način učiteljskog obrazovanja u Čehoslovačkoj ne odgovara zahtevima novog vremena, a naročilo ne odgovara novim ekonomskim, socijalnim, kulturnim i političkim prilikama, zato je neophodna poTreba da dođe do reforme. Najpogodnije rešenje bilo bi da se obrazovanje učileljshva narodnih škola vrši na dvogodišnjim pedagoškim akademijama sa visokoškolskim karakterom. Ovaj način bio bi jevfiniji, nego učifeljske škole, a u isto vreme bio bi slručniji i savršeniji. U poslednje vreme sprema Ninistarstvo prosvete novi predlog za organizovanje učileljskog obrazovanja koji će obuhvaliti ne samo učiteljstvo osnovnih škola, već ı učiteljstvo građanskih škola, škola za defekinu decu, maferinskih škola (zabavišfa) kao i učiteljice domaćičkih škola i ručnog rada.

FRANTIŠEK ROT (ROTT), sekretar Saveza čehoslovačkih učitelja — Prag:

EKONOMSKI | PRAVNI POLOŽAJ ČEHOSLOVAČKOG UČITELJSTVA, NJEGOVE ORGANIZACIJE

|) EKONOMSKI | PRAVNI POLOŽAJ

1) Učifelji osnovnih škola:

a) Ispomažući učitelji (Vypomocni učitelć). Apsolvent učifeljske škole ili pedagoške akademije po pravilu biva postavljen za ispomažućeg učitelja. Privremeno zamenjuje obolelog učitelja ili definfivnog učitelja koji je negde dodeljen na rad. |

ispomažući učilelji imaju pravo na nagradu u visini počefne plale učiteljskih pripravnika i fo dok vrše zamenu. Za veliki školski raspust (ferije) dobijaju petinu one nagrade koja im je u svemu bila isplaćena u prošloj školskoj godini.

b) Učifeljski pripravnici (čekatelć). Ako učitelj-počehnik dobije sistemafizovano, a po budželu prazno mesto, može biti postavljen za učiteljskog pripravnika. Pripravnička služba fraje 3 go-