Učitelj

5) Ostale učiteljske kategorije:

Sistemalizovani učitelji vere (katihete) imaju iste prinadležnosti kao i učilelji narodnih škola, ako imaju najmanje 18 časova nedeljno.

Tzv. „vedlejši” učitelji, postavljeni da predaju neobavezne predmele (po pravilu to su učiteljice jezika), imaju iste prinadležnosfi kao i učiteljice domaćinsiva i ženskog ručnog rada, ako imaju najmanje 18 časova u nedelji. Inače dobijaju za svaki čas po 5,60% od punih prinadležnosti.

Nasfavnici u školama za gluvonemu i slepu decu izjednačeni su što se liče prinadležnosti i napredovanja u službi sa učiteljima narodnih škola ij. ili sa učiteljima osnovnih škola, ili sa nastavnicima građanskih škola, već prema fome kakvu kvalifikaciju imaju, a pripada im „dodatak na službu" od 2100 Kč godišnje, a posle 10 godina službe u fim školama Kč 2700 godišnje.

Isto važi i za učitelje pomoćnih škola (odeljenja), samo s tom razlikom, što ovde „dodafak na službu" iznosi Kč 1500, a posle 10 godišnje službe Kč 2100 godišnje. |I

6) Prinos za penzioni fond:

Učitelji su dužni da placaju fzv. „pensijni piispčvek" u visini 8% penzijskog osnova. Kao penzijski osnov (osnov za odmeravanje penzije) uzima se kod definifivnih učitelja osnovna plata, a kod pripravnika ?*5 adjutuma određenog za razred A. U penzijski osnov računa se upravileljima škola fakođe upravileljski dodafak, a učiteljima za defekinu decu njihov: dodafak na službu.

U sadanje (prelazno) doba plaća učifeljsfvo, kao ı osfali javni namešfenici, pri svakom povećanju panzijskog osnova naročili prinos za penzioni fond (izv. „faksu za unapređenje“), koji iznosi 50% od sfvarnog povećanja penzijskog osnova.

Učilelj ima pravo na penziju, ako je nesposoban za vršenje službe i ako je isključeno da bi docnije mogao ope} poslali sposoban. Mora se slavifi u penziu po svojoj molbi, kad navrši 60 godina živola, i ako ne postoji nesposobnost.

Penzija iznosi posle 10 godina službovanja 40% od penzijske osnovice, a za svaku dalju godinu dodaje se još po 2,4%. Puna penzija dobija se sa navršenih 35 godina službe. Penzijsku osnovicu čini osnovna plata, kod upravifelja i upravileljski dodatak, a kod nastavnika za defekinu decu i njihov „dodafak na službu".

Učifeljškke udove dobijaju udovičku penziju koja iznosi 40—50 % penzijske osnovice, ali najmanje Kč 6.000 godišnje. U slučaju ponovne udaje gubi se pravo na penziju. Siročad učileljska dobija ,,ddoprinos za vaspilanje” do navršene 24 godine živola.

Penzije i polpore, veće od Kč 9.000 godišnje, smanjene su sada. za —10%.