Učitelj

7) Smanjenje plata:

1 Januara 1933 g. bile su svima javnim nameštfenicima, pa dakle i učiteljima, smanjene plate i penzije. Visina tog smanjenja menjala se nekoliko puta. Od 1 aprila 1938 god. iznosi fo smanjenje kod osnovne plate fj. kod penzijskog osnova:

od 9000—10.800 Kč . . . 2,4% 10.800—12.600 Ke . . . % 12.600—14.400 Kč . . . 64% a preko Kč 14.400 . . . . 8% od penzijskog osnova.

Sem foga smanjuje se supruzima, ako su oba u javnoj službi, a imaju zajedno preko 18.000 Kč godišnje, stanarina (činovnć) za 28%, a ako se radi o brakovima sklopljenim posle 31 decembra 1935 god. za 35%. Na sličan način smanjuje se neženjenom učitelju, koji stanuje kod roditelja, ako je bar jedan·od roditelja u javnoj službi, stanarina za 21%.

8) Propisani broj časova: Učitelj osnovne škole obavezan je da ima 28 časova nedeljno, na-

stavnik građanske škole 24 časa, upravilelji osnovnih škola 17—24 časova, upravifelji građanskih škola 8—12 časova nedeljno (prema broju razreda).

9) Kako se popunjavaju mesta:

Razredi (odeljenja) u narodnim školama ohvaraju se ili definitivno ili privremeno. Učifeljska mesta u definifivnim razredima i upravileljski položaji popunjavaju se definitivno, i fo putem konkursa. Na upražnjeno meslo raspisuje sreski školski odbor konkurs, a učiteljska lica koja žele moliti fo mesfo predaju molbu u roku od 6 nedelja po raspisivanju konkursa. Za popunjavanje mesla važi vrlo važan član IV zakona br. 206/1920, čiji feksh ovde doslovno cifiramo:

„Pri imenovanju učilelja na denfinitivno sistemafizovana mesfa mora se u prvome redu vodifi računa o godinama službe i kvalifikaciji (ocenama rada) pojedinih kandidata za fo mesfo o čijem se popunjavanju radi; fek u drugom redu neka se povede računa o porodičnim okolnostima moliočevim, feškoćama njegove dosadanje službe i njegovom zdravsfvenom slanju. Kandidalu koji je po godinama službe mlađi može se dafi preimućsfvo samo onda, ako je bolje ocenjivan nego kandidat po službi stariji od njega i to, ako je kvalifikacija. starijeg kandidata manje nego „,dobar”. Učiteljima—legionarima i rafnim invalidima neka se u naročilo obzira vrednim slučajevima daje prednosf, a naročito ako su inače okolnosfi iste.”

Navedeni zakonski propis onemogućava razne političke (partijske) uticaje pri popunjavanju praznih učileljskih mesta. Učiteljske organizacije i većina učileljstva smara da je ovaj propis pravedan i objektivan, jer onemogućava profekciju i brani učifeljstvo od ličnih i uopšte neželjenih ulicaja sa strane.