Učitelj

Podela mesta među učilelje i učiteljice organizovana Je fako da polovinu mesta u svakoj školi dobijaju učifelji, a polovinu učiteljice. Upravifeljska mesta se ne računaju. Ako je broj razreda neparan, onda u muškim školama pripada jedno mesto više učiteljima, a u devojačkim školama učifeljicama. Neparno mesto u mešovitim školama, raspisuje se, i za njega mogu moliti učitelji i učiteljice.

Upravileljska mesta u muškim školama popunjavaju se po pravilu učiteljima, a u ženskim školama učifleljicama. Za upraviteljski položaj u mešovitim školama mogu slobodno konkurisati muškarci i žene.

10) Učiteljski praktikanti:

U redovima učiteljskog naraštaja vlada već nekoliko godina velika nezaposlenost. Delimična pomoć u foj teškoj situaciji je ustanova učifeljskih praktikanala. Njihov broj je ograničen i postavljaju se preko sistemalizovanog broja učifeljskih snaga: Oni predaju neke predmefe u pojedinim ra– zredima, zamenjuju obolele učitelje (ali najviše po fri meseca) i upolrebljavaju se za vršenje nekih pomoćnih poslova u školi (konfrola učeničkih pismenih radova, vođenje zvaničnih knjiga, upravljanje školskim zbirkama i kabinetima itd.).

Prva fri meseca vrše učiteljski praktikanfi svoju službu besplahmno, ali u naročito pofrebnim slučajevima može im se odobriti pomoć. Posle fri meseca službe dobijaju prakfikanfi nagradu, ı fo: u mestima razreda A po 420 Kč mesečno, u razredu B 390 Kč, u razredu C 360 Kč, a u razredu D 330 Kč. Posle 15 meseci, provedenih u prakfikaniskoj sluzbi, povećava se nagrada u razredu A na Kč 570, u razredu B na Kč 540, u C na Kč 510, a u D na Kč 480 mesečno.

Učiteljicama—praktikanfkinjama domaćinstva i ženskog ručnog rada pripada nagrada za Kč 30 niža od navedenih nagrada.

11) Udafe učiteljice:

Učiteljice se mogu udafi, kad završe pripravnu službu, i ne gube pravo da i dalje ostanu u službi. Njihove prinadležnosti iste su kao i prinadležnosti njihovih drugova, jedino nemaju prava na dodalak za decu. Ali u slučajevima koji su vredni naročite pažnje može im se odobriti naročili doprinos za decu.

Udala učiteljica može u slučaju porođaja dobili ofsustvo u frajanju od svega fri meseca. Za fo vreme dobija samo osnovnu pla{fu (služne), a ne i stanarinu (činovneć). Ako je osnovna plala manja nego 80% ukupnih primanja, ima joj se razlika do fe visine zasebno nadoknaditi.

Ako udata učileljica, koja ima najmanje 5 godina efektivne službe, dobrovoljno preda osfavku na službu, dobija otpremninu i fo za svaku navršenu godinu službe 15% osnovne plafe (penzijske osnovice) s fime, da fa ofpremnina ne može preći čelvorosfruki iznos ponzijske osnovice.

yYuunreJb 29