Učitelj

маца: Гетеа, Богибајадера, Хамерлинга, Милова, Ленауа, Рикерта, Рајника, Фрајлиграта, Харвега итд. и нарочито, неколико лепих ствари од Хајнеа као „Песник Фирдузи“, „Богомрак“, „Парип и магарац", и од анонима „Ко је лола,:

Од маџарских је преводио још доста добрих песама од Петефија и Арања, „Велски барди". Затим од Ђулалија, Гарајија („Конт“, Тота („Банка“), Какаша („Елегија топу“), Јокаја итд.

Од Француза је превео доста лепих песама политичко-социјалних од Беранжеа.

Од чеха је преводио Неруду.

Најлепше ствари и највише је превео из Арања, Петефија, Хајна и Пушкина.

Сви су ови преводи право благо наше књижевности и као такови остаће вечито читани са своје мисаоне и естетске вредности.

Змај је још преводио изиз више мање познатих песника као и од разних анонимних писаца, кад му је то требало у многим приликама уз слику или какав пригодан моменат.

И преводи као и оригиналне песме Змајеве одликују се таким стилом, чисто народним изразом, јасноћом и простотом, што и чини те су тако популарне и што ће се радо и с усхићењем вечито читати. Избегаване су замршене, сувопарне реченице, тешко орнаментисање и кићење стихова, претеран празан артизам и сувопарност у свему. Дата је у свему мера и погодан облик без развучености и досадних стихова и само оно што треба и што води смеру и намени песме. Чак и у својим личним песмама кратак је и сажет на оно што је најпотребније. 7. НЕВЕН.

Једна од највећих заслуга Змајевих и националних и просветитељских јесте уређивање и дугогодишње издавање за српску децу „Невена“.

Он га је почео издавати 30. јула 1880 г. и издавао га 8. и 9. десетине прошлога века, скоро до пред саму смрт. То је скоро близу 30 година излажења „Невена“. И “ако су му се нудили и други издавачи да му тај лист предузму, па и само Српско учитељско удружење 1890. ипак га он није пуштао из својих руку.

„Невен“ је био његова симпатија, његов аманет и завет. Учећи кроз њега нејаку дечицу, он је њиме и у деци проживљавао најлепшу песму свога живота. „Невен“ је био његова милина и наслада, чаробни штапић, којим је заносио и васпитавао нашу дечицу.

Дотле је било мало дечјих листова, а и њихово уређивање није могло задовољити. Змај је с „Невеном" погодио пут, којим треба поћи у томе послу и зато је с њиме потпуно успео и дао српској деци најлепшу и најмилију читанку.