Učitelj

_ансиинининнииинннининилиишшиниинисиислисисииииииишиии 0

ооуот умоуот збјепји. 20огпозЕ је provedena idealno. Za danas dosta, a obrađivano je: povijest, crtanje, vieronauk, iezična obuka, pievanje, zemljopis.

Srijeda. Kapetan »Jugoslaviie« dobio ie u 7 sati radio-telegram da se ribari u Kraljevici muče već čitav sat da na kopno izvuku morskoga psa, koji se zapleo u mrežu. Nakon kratkoga dogovora nastavničkoga vijeća određen ie put i to za Kralievicu »punom parom«. Baš je stigao zrakoplov u Kraljevici, kada ie morski pas bio sputan i odvučen na kopno. Djeca su motrila borbu ribara s morskim psom. Vidjela su i pune mreže tuna koje je marski pas пабјегао u Kraljevicu. Blizu je bila i tržnica, te se steklo sila ljudi, i evo, djeca su doživela lijepu sliku života u primorskom gradu. Nakon što je životinja utučena djeca su je izbliže razgledala, mjerila dužinu, pipala kožu, promatrala razvaljene ralje, odsiečeni rep, peraje. Dva učenika . uvukla su se u ralje uginule životinje i ova slika ne će se djeci nikada izbrisati iz duše. Svaki |e razred dobio po iednu tunu da је ропезе sobom radi pobližega promatranja i seciranja. Par kuražnijih učenika popelo se zajedno “s ribarima na vrh ribarske ljestve. Promatrala su djeca i krpanie mreža. Povela su i razgovor s ribarima. Ribari su im otpjevali nekoliko tugaljivih, starinskih, bodulskih pjesama. Ovdje se proboravilo dva sata, a u deset sati otputovala su djeca parobrodom u Bakarski zaljev. Putem do Bakra veselila su se djeca mnogo galebovima, koji su vješto letieli i naglim zaletima zabadali svoje kliunove u morsku površinu. Ovdje su djeca svojim iskustvom naučila da se galeb hrani ribama. Izletnici ostali su na ručku u Kraljevici kao gosti nautičke akademije.

U nautičkom muzeju pregledala su dieca razne vrste pomorskih prevoznih sredstava od najstarijih vremena pa do danas. Osobito ih je zanimala ilirska galija o kojoi su već u školi čuli. Inače su u Bakru vidjeli razne vrste prevoznih sredstava u kretaniu: čamac, malu jedrilicu, jedrenjaču, motorni čamac, parobrod, a u Sušaku preko-okeanski parobrod i ratnu lađu. Još su djieca pregledala brodogradilište i Frankopanski grad. ;

Kako su djeca danas stekla mnogo novih spoznaja, to ie nastavničko vijeće odlučilo, da diecu za danas više ne pretrpava novim spoznajama, te je odlučeno da se današnje poslije podne upotrebi za gimnastiku i igre.

Pola sata izvađane su sokolske vježbe na morskome žalu. Kasnije su izvađane igre u vodi i kopnu, pa kupanje, sunčanje i pecanje riba. Zračna škola došla je za diecom u Bakar i večera ie priređena na morskome žalu.

Četvrtak. Danas prelazi škola u Vinodol. Za pola sata preletiela je »Jugoslavija« čitavu dolinu i dieca su sve pregledala iz visine od 30 metara. Kasnije su djeca pješice prešla ijedan dio, te pregledala jedan maslinik, promatrala su i rad u tvornici ulia i tu na izvoru naučila koliko dolikuje za njihovu snagu. Došla su i do voćnjaka zasađenoga raznim vrstama smokava. Jedan učenik pretrpao si je tom zgodom želudac smokvama, te mu je pozlilo i morao ie biti vraćen u ambulantu na »Jugoslaviji«, Dieca su vidjela i lijepe vinograde i sve ono o čemu pjeva Vinodolac:

Što Vinodol roji Sve to lozi goji