Učitelj

43

ваше огледе. 4#) Пажљиво рукујте са свима стварима, нарочито са киселинама. Чувајте очи, не стављајте ништа у уста и будите пажљиви да вам киселине не попрстаку руке и одело. 5) Ако се посечете или опечете одмах се обратите за помоћ наставнику. 6) Ако се шпиритус проспе и упали, одмах га поспите ситним песком, зато нека се сандучић са ситним песком налази увек поред вас.

Кад се рад заврши: 7) Оперите и обришите све предмете с којима сте радили и сто. Сваку ствар оставите на место одакле сте је узели.

Држите се увек ових правила и пазите да их се држе и сви ваши другови.

РАД ! РУКОВАЊЕ СА СТАКЛЕНИМ ЦЕВЧИЦАМА

Припреми: 1) Шпиритуену лампу наливену шпиритусом, 2) жижице, 3) стаклене цевчице, 4) трокраки саџачић.

1. Упознавање и руковање са шпиритусном лампом.

1. Разгледајте добро и запишите како је направљена шпири-_ тусна лампа. Нацртајте је.

9. Упалите шпиритусну лампу. Увек је палите само жижицом, не припаљујте једну лампу од друге. Не преносите упаљену шпиритусну лампу. Нацртајте пламен шпиритусне лампе.

3. Ставите поклопац на пламен шпиритусне лампе. Запишите

у свеску шта се десило са пламеном. Никада дувањем не гасите шпиритусну лампу.

Како се гаси шпиритусна лампа»

4. Подигните поклопац са шпиритусне лампе, извуците више фитиљ и мало га рашчешљајте. Упалите лампу и поново нацртајте пламен. Да ли се променила величина пламена и каког

5. Шта треба урадити да се смањи пламенг2

П. Како да се пресече стаклена цевчица.

1. Ставите цевчицу на сто и стружите по њој са оштром ивицом троугласте турпије (јегета); окрените мало цевчицу да зарез буде дубљи. Нацртајте цевчицу са зарезом,