Učitelj

25

стити одговор и без позива на Закон о штампи, који је овде правно депласиран. Уредник може само да се жали на дужину написа и једног и другога, што иде и на штету ствари за које се боре и на штету осталог материјала који „Учитељ“ има да штампа. 3) Уколико су се поткрале штампарске грешке у „Учитељу“ оне долазе на првом месту од нечитког рукописа са г. Младеновића. Такав случај се не би десио да је одговор написао на писаћој машини. Последњи одговор г. Младеновићу није могао бити достављен на преглед, јер именовани није у том времену био у Београду. 4) Али како су ис једне и друге стране пале оштре речи и како се обе држе својих гледишта, уредништво је мишљења, да би за бољу оријентанију читалаца „Учитеља“ било потребно да гљг. Милошевић и Младеновић сваки од своје стране, одреде по једног психолога, по једног филозофа, по једног педагога, по једног социолога и по једног филолога, који би строго научно прегледали дело г. Вој. Младеновића, критику г. Милоша Милошевића и одговор г. Младеновића и дали свој непристрасни суд. Надамо се да би суд те комисије био од велике важности и по гл. Милошевића и Младеновића и по југословенску педагогику. 5) Напослетку, ради умирења савести читалаца „Учитеља“ односно намерно чињених грешака од неких лица у штампарији, најбоље би било, да је г. Грегорић показао још и оригиналну машинску ревизију са одобрењем г. Младеновића. Тако

би најбоље доказао своју изјаву.

—_——

Учпшељеве весши

„УЧИТЕЉ ЈЕ ПРЕПОРУЧЕН УЧИТЕЉИМА И КЊИЖНИЦАМА

На молбу неких нових претплатника „Учитеља“ доносимо у целини распис о препоруци „Учитеља“, који гласи:

Министарство просвете Одељење за основну наставу ОН.Бр. 69679 15 октобра 1987 год.

Југословенском учитељском удружењу Београд

Господин Министар просвете под ОН.Бр. 68679 од 22 октобра 1987 године, донео 4е следећу одлуку:

„На основу мишљења Главног просветног савета С.Бр. 877/37 донетог на овом 2257 редовном састанку од 27 септембра 1937 године.

А Одлучујем: да се часопис „Учитељ“ може препоручити за књижнице народних и учитељских школа као и свима учитељима и забавиљама и ученицима учитељских школа“. Предње се доставља ради знања и употребе.

25 октобра 1937 год. Шеф Београд Наставног отсека Одељења за основну наставу. Драг. Бранковић с. р.