Učitelj

под систем. Истина је да се скоро свуда учитељске принадлежности подвргавају повременим ревизијама у вези са измењеним индексом цена животних намирница, али то не иде тако стриктно промењеним односима и у томе се често дешава да су учитељске принадлежности У заостатку према ценама животних намирница.

Једина од држава која је у томе правцу постигла максимум правичности је Луксембург. У тој земљи су учитељске принадлежности мењане сваке три године и повећаване у циљу да постигну 1007; износа из 1913 године, тј. године пре почетка светског рата. Овај износ подлежи даље свакогодишњој ревизији министра финансија, у колико су цене било повећане или смањене. У истом смислу се смањује или повећава износ учитељеве принадлежности за дотичну годину.

Величина плате

Скала награда учитељских и у оним земљама где су оне у систему изједначене варира према многим околностима у разним земљама. Ту играју улогу: трајање службе, скупоћа живота у дотичним општинама или областима, ранг педагошких студија, карактер добивене дипломе итд. У свима државама су предвиђене периодске повишице. На основу тих повишица завршна се плата у неким земљама повећава два и три пута према почетној. У Белгији на пр. предвиђено је 6 повишица по 500 франака и неке завршне у износу од 1000 франака годишње.

Учитељ у Турској у првој години службе полази од 16-ог степена чиновничке скале и прима свега 624 ГлАаез. После 27 година службе он доспева до УП степена те скале са 1980 ТА%аез. На тај начин његова се плата три пута увећа на завршетку.

Исто тако и у Чехословачкој завршна плата три пута надмаша почетну.

У Јужној Новој Галији (Аустралија) почетна је плата 191 2 а завршна 325.

У Бугарској плата се учитељу повећава сваких 6 месеци са по 140 лева.

У Француској има 6 класа у плати и седма изузетно призната финансиским законом за 19838; у Хаити има 5 класа; у Италији такође има 5 класа.

У Грчкој учитељске плате су раздељене на 5 категорија. Учитељи са свршеном учитељском школом су одмах стављени у Ш-ћу категорију, у мање категорије долазе они који имају мању стручну спрему.

У Луксембургу се учитељима дају 8 повишица по 950 фр. сваке треће године.

Најтеже је у том правцу стање у Португалији где учитељи добивају повишице тек у размаку од 10 година. Прва повишица после 10 година, друга после 20 и трећа после 30 година.

У Румунији се принадлежности учитеља повећавају према скупоћи живота у местима где служе. На тој основи установљено је 12 класа принадлежности. Е

У Ирској су повишице установљене сваке године, ако то предложи школски надзорник. Ћ и

Разлика у појединим земљама у принадлежностима постоји између сеоских учитеља и варошких; исто тако у неким су управитељи школа као нпр. у Бугарској, награђени специјалном наградом. Поред тога, у неким земљама учитељице имају мању плату од учитеља, док су у другим њихове плате изједначене. Разлика у плати између учитеља и учитељица постоји у Немачкој, Аустралији и Јужно-афричком савезу држава, док у Француској, Белгији, Бугарској, Југославији, Италији, Естонији итд. њихове су принадлежности исте.

Напредовање у служби

Начин како и кад учитељ у служби напредује различит је у разним државама. У Албанији, Немачкој, Белгији, Италији, Естонији, Луксембургу и још неким државама, напредовање је аутоматско. Време за повишице у разним државама варира између 1 и 10 година. У неким земљама одлуком дисциплинског суда може се једна повишица суспендовати.

У Мађарској учитељ се поставља почињући од ПЦ класе и он тада напредује аутоматски до УШ класе. Они који имају специјалне компетенције могу доспети и до МП класе, али то зависи од нарочитог избора.