Učitelj

уашашноришииливн тесто енивенишненмииинцваишнинивиреивинитиведите падате елите ииининистииивиеолаиивсванеупениЕтп5е ЕВРМИИа

Тајанствене појаве 7 нгшем народу

КРЕМАНСКО ПРОРОЧАНСТВО грађу покупио, протумачио и слике приложио Др. РАДОВАН КАЗИМИРОВИЋ | Даш познати културни радник Др. РАДОВАН КАЗИМИРОВИЋ, који је написао многе радове из области богословља, права и филозофије, ушао је у тамне либиринте душе нашег народа и покушао да и оданде извуче на светлост дана коју истину. Он стално испитује тајанствену, визуелну, пророчанску и религијску душу нашег народа, коју досада скоро нико није расветлио.

Његово дело о нашим народним шарама наградила је Српска Краљ. Академија, а дело под горњим насловом у финој техничкој опреми, уметничким корицама у БОЈИ СА 64 СЛИКЕ У ТЕКСТУ И НА 540 СТРАНА ВЕЛИКОГ ФОРМАТА, издали смо у намери, да нашој читалачкој публици пружимо чудно, неиспитано и неоцењено благо, које се крије у души нашег народа.

Др. Казимировић стално заголицава нашу урођену радозналост. Све тајанствене појаве у нашем народу он испитује са гледишта МЕТАПСИХИКЕ, тј. нове науке, која се стара да их на неки начин објасни. |

Ту је реч ЕПИСКОПА НИКОЛАЈА О ТАЈАНСТВЕНИМ ПОЈАВАМА. Невероватни доживљаји наших чаробњака и видовњака, наводе нас на дубока размишљања. Ту је рад наших чаробница (вештица) на призивању нечистих сила или ђавола; на лечењу падавице и лудила; ту су и РУСАЉЕ у Дубокој и Звижду, које човека на један чудан и неиспитан начин доведе до вере у загрдбни духовни живот.

Затим се у сликама излажу и тумаче ГАТАЊЕ И ВРАЧАЊЕ, у нашем народу по: огледалу, води, асталчету, књигама староставним, жребију, растопљеном олову, кафеном талогу, мртвацу, сенци, крсту, св. причешћу, славској свећи, кандилу, угљевљу, зрневљу, концима, картама, сновима, звездама, цртама на лицу, крви убијеног човека, плећки, треперењу извесних делова тела, тајанственој змији итд. 3

У одељку о ПРОРИЦАЊУ г. Др. Казимировић излаже још чудније и невероватније ствари. Ту он говори о видовитим људима у нашем народу; о индијским ПОДВИЖНИЦИМА — ЈОГАМА као и о видовитим појавама на основу телепатије и СОБНАБУЛИЗМА: излажу се примери ПРЕДОСЕЋАЊА, ПРЕТСКАКЗАЊА, СУДБОНОСНИХ СЛУТЊИ и ПРИВИЂАЊА у нашем народу. Ту су пророчанства о Цариграду и о будућем цару МИХАИЛУ с Русији и нашој земљи. Излажу се прорицања свих наших видовњака почев од старца СТАЊА с Лушца па све до МИЛОША ТАРАБИЋА из Кремана, који је у ствари највећи пророк у нашем народу.

КРЕМАНСКО ПРОРОЧАНСТВО је епопеја наше народне видовитости · Др. Казимировић најзанимљивије излаже све оно што је у Кремнима још 1915год. чуо и забележио од честите старине проте ЗАРИЈЕ ЗАХАРИЋА и др. веродостојних лица. Ту су и чудна јављања пок. МИЛОША ТАРАБИЋА његовом синовцу МИТРУ, после његове смрти. :

Књига г. Др. Казимировића је препуна чудним загонетним доживљајима. Она нам износи МАЂИЈСКУ ЖИВОТОДАВНУ моћ наших чаробника, као и ЧУДНУ моћ наших видовњака, који својим очима „РАДИУМИРАЈУ“, тј. виде оно што је обичним људима недокучиво...

Пред том ТАЈНОМ стајемо као запањени и распамећени као пред ве-

- диком тајанственом фигуром СФИНКСА.

СФИНКС је утеловљена тајна и нешто нас стално голица да је одгонетнемо... Пред том загонетком стаје и ЧОВЕК ОД НАУКЕ и ВЛАДИКА п СЕЉАК и ПОСЛЕДЊИ ЋИФТА.

Зато се ТАЈАНСТВЕНЕ ПОЈАВЕ У НАШЕМ НАРОДУ читају без предаха.

КЊИГА ЈЕ ЈЕДНА ОД НАЈЗАНИМЉИВИЈИХ НА БАЛКАНУ И СВАКАКО НАЈИНТЕРЕСАНТНИЈИ КЊИЖЕВНИ ПРОИЗВОД ОВЕ ГОДИМЕ.

ЦЕНА ДЕЛУ У КАРТОНИРАНОМ ПОВЕЗУ СА УМЕТНИЧКОМ СЛИком У БОЈИ НА КОРИЦАМА ДИН. 45— У ПЛАТНЕНОМ ПОВЕЗУ ДИН. 60.— ЗА НОВАЦ ПОСЛАТ НА НАШ ЧЕКОВНИ РАЧУН Бр. 56.787, УНАПРЕД, ДЕЛО СЕ ШАЉЕ О НАШЕМ ТРОШКУ.

ДЕЛО ЈЕ ГОТОВО И ОДМАХ СЕ ИСПОРУЧУЈЕ ИЗДАВАЧКА КЊИЖАРНИЦА МИЛОРАДА П. МИЛАНОВИЋА

БЕОГРАД 1 : Краља Милутина улица број 31