Učitelj

И гимнастика се може са одличним успехом ставити у службу наставе у писању. Тако, напр. ради развитка раменог зглоба и руке могу се изводити вежбе: увијања руке ради вежбе пронатора, кружење руком у ваздуху ради вежбе раменог зглоба. Нагло привлачење и пружање руку. Тресење рукама. Помицање шаке у десно и у лево. Дубоко савијање и пружање шаке.

Вежбе прста: Нагло састављање прста у песницу и нагло пружање истих: састављено и раширено. Лагано савијање и пружање прстију. Дубоко савијање палца и враћање његово у полазни положај.

Вежба мускула на врховима прстију може се вршити на тај начин што ће се дати ученицима врло танки предмети, игле, напр. па ће се од њих тражити да те предмете хватају прстићима и да их подижу. Вежбање палца. кажипрста и великога прста вршиће се тако што ће ученици те прсте саставити као да ће њима писати и онда ће изводити покрете као да пишу. Тај рад унеће међу децу расположење, ако га врше уз ритам локомотиве која се креће, па и они стану своје покрете да прате са ш, ш, ш, ш, ш, IH, ш. После кратког (извођења те вежбе деци се каже да са задње стране ставе међу прсте писаљку или држаљу, па се онда поново уз ритам локомотиве наставља вежбање.

На крају да се каже неколико речи и о вежбама које се изводе писањем у ваздуху. Ове се вежбе могу изводити целом руком; само лактном кости и жбицом, шаком и прстима и само прстима. Целом руком, са испруженим прстом у ваздуху, изводи се, напр. писање дугих линија по електричној жици у школској соби, по ивици школске табле, по столу, по прозорима, вратима, по крову, по телеграфској жици, по црквеном сату итд. Ученици том приликом одмах упознају што је право, криво, водоравно, косо положено, округло, овално итд. Ово писање наставља се и са делом руке од лакта, само је овде предмет, по ком се пише, много мањи. Пишу се велика слова на фирмама, натпис на школској згради и др. Исте ове вежбе могу служити и за писање шаком, али чешће се пишу слова са школске табле. Код писања прстима, рука се положи на школску клупу или на сто. Код свих ових вежби лева рука придржава онај део десне руке који је незапослен.

Милета Ружић

П. — Stvaraoci vrednosti

Ivan Filipović organizafor učifoeljsfva 7 pedagošfog гада

Prije četrdeset i nešto godina bio je Zagreb ioš dosta malen grad. Kroz njega tekli su od veće česti nepresvođeni potoci sa Zagrebačke Gore, a onai dio grada od Univerziteta prema Savi tek se počeo izgrađivati. Na današnjem trgu Kralja Aleksandra Prvoga podignut ie 1889 Hrvatski učiteljski dom, poslije njega Narodno kaza-

Учитељ 17