Učitelj

nutim školskim radnicima iz Slovenije, sa Andrejem Praprotnikom, osnivačem Učiteliskoga tovariša, pa sa Tomšićem i Lapaineom, a od Srba bili su s niim u pismenom saobraćaju Milićević, Novaković, Jović, Petrović, Vukićević, Nešković i dr.

Čitavoga života mnogo je radio za jedinstvo Srba i Hrvata. Kad je jedna učiteliska skupština, bilo |e to |oš u doba starih podžupanija, zaključila da se ćirilica prenese u viši razred, kazao ie Ivan Filipović: „Ta me je nerazboritost izvanredno razjadila. Mene ie to doduše razočaralo; ali pošto sam ia u duši svojoi uvjeren, da se Hrvatstvo i Srpstvo mora ili ujediniti ili da oboje ovako propasti moraju: to me ta moralna osamljenost ne ženira i ja ću mirnom dušom ići dalie putem kojim sam i do sada išao!”.

U ovom trećem periodu Ivan Filipović ie kao zreo čovjek one svoje mladenačke ideale što ih |e iznosio u svojim piesmama, a једnako i one ideje što ih |e propagovao u muževno doba, konkretno, vidliivo priveo u život, nije ostao kod idealizovanja nego |e svoi Veliki idealizam i realizovao. U tom je upravo i njegova snaga i njegova veličina.

Josip Škavić

Ш. — Из праксе за праксу

Рад с комбинованим насшавним средсшвом

TI Наставно средство као словарица и табла

У почетку смо нагласили, да наше наставно средство има, као други задатак, да послужи концентрацији наставе у народној школа.

Ево чиме оно испуњава тај задатак:

1) Као словарица служе нам два дела:

а). На горњем делу унутрашње, покретне, табле, на којој је рачунаљка направљена је мрежа од 192 квадратна лежишта. Уметањем коцки у ова лежишта стварају се слике штампаних, а понеких и писаних, слова. Коцке су исте величине, као и код рачунаљке, те служе за обадве сврхе. За слова округла (слово О) и угластог облика (слово Д) наставници ће сами давати потребан облик лепљењем хартијице на углове коцки, и тако дати дотичном слову прави из-

· глед. Слова „правити“ са белом бојом, пошто је подлога — табла — црна. Словима округлим и угластим давати облик слабим лепљењем црне хартије на белој страни коцке и

6) По врху табле ставља се нарочита дашчица, по којој се могу целом дужином табле стављати штампана слова. На тај начин састављају се и читају не само све речи, него и читаве мање реченице. (Види слику).

Кад је непотребна ова дашчица стоји обешена унутра између табли — поред ногара. Овај део наставног средства направљен је, да служи поглавито букварској настави, због чега је и добио име