Učitelj

„Словарица“. Она ће нам помоћи, да букварска настава буде интересантнија, схватљивија и успешнија.

9. Као табла служи обради и концентрацији наставе свих пред“ мета. Кад се извуче предња — покретна — табла, добијамо две табле за рад. Покретна табла ишпартана је са предње стране са водоравним линијама, као дечје таблице и писанке, за вежбање у писању млађих разреда, а с друге стране са квадратним пољима за цртање. Непокретна табла ишпартана је са предње стране са тачкама у виду квадрата, а са задње водоравним линијама за вежбање у писању по једној линији те се на њима пише, црта и рачуна.

На доњем делу табле направљене су фијоке за оставу сунђера, креде, коцки, а између табли дечијих писанки, цртанки итд, чиме нам ово средство служи и као орман., Враћањем предње табле, „орман“ се затвори па закључа, и тако је рачунаљка са словарицом и осталим поменутим прибором обезбеђена, да то деца не кваре или себи узимају. Кључ држи наставник и отвара само по потреби.

Испод табле је намештена једна дашчица, која се лако извлачи на обе стране, и служи за оставу сунђера и креде при раду, а на место досадањих сточића.

Ногари леже стабилно, те се предња табла може лако извлачити, а цела табла покретати где треба.

Појединим наставним предметима служи:

а) У геометријској настави тиме:

1) Што се у делу „словарица“ могу правити слике углова, троуглова и четвороуглова свих врста, што се обрађује у народној школи и

2) Унутрашња (трећа) табла на којој је израђена рачунаљка и словарица с једне стране, величине је тачно један квадратни ме-