Učitelj

што њима бројимор Бројеви — рећи ће неко. Тако је. Речи којима бројимо зову се бројеви. А шта они казујуг — Количине. Другом приликом запазићемо и неке друге речи које не казују ни имена ни радње ни количине, него нешто сасвим друго...5)

2) Одвајање бројева до пет на руској рачунаљци

Данас ћемо одвајати редом бројеве на рачунаљци. Ко би желео да их одвајар Хајде баш ти, Страхиња! А ви ћете пазити да исправите ако случајно погреши... Страхиња пришао рачунаљци. Ти ћеш радити на оној шипци где су све куглице једне боје...

Колико куглица треба најпре да одвоји» Једну. Хајде одвој Страхиња! — Врати је. Колико је сада на реду» Две. Одвој! Врати их. Колико треба да одвоји садг Три. — Уради! Ставивши прст између друге и треће он увиђа грешку и брзо се сам поправља... Је ли добро урадио» Јесте, али умало није погрешио — вели Бора. Да, био је ставио прст да одвоји две куглице па је сам увидео да би погрешио. Врати и те куглице, Страхиња! Колико је на реду садр Четири. Е, одвој четири куглице. Он је мало застао па почео вући пет. Вичу: То су пет! Он изоставља једну и повлачи четири. Врати све па покушај опет. Сада је у брзини повукао три. Чује се: Вуче три место четири. Он се поправља. ИМ тек трећи пут успео је да не погреши.

Чујте, децо! Један, два, па и три готово сви добро видите па нећете грешити при брзом одвајању. Али четири многи од вас не могу брзо да виде. Пет је пак још теже видети него и четири. Зато треба код куће да се вежбате на чему било, па да тренутно можете сагледати бар четири ако не и пет. Иначе ћете дуго грешити кад су куглице једне боје.

Сад ћемо одвајати са прескакањем као што смо неки дан пружали прсте. Али зато нека изиђе други ђак. Баш добро што се јавља Станојка. Ти ћеш, Станојка, почети на једној од средњих шипака а ви ћете пазити као и малопре...

Колико треба да одвоји најпрег Једну. Одвој и немој да је враћаш. Колико треба да одвоји сада Три, јер прескачемо. А на којој шипциг На оној изнад ове на којој је једна куглица. Хајде одвој! Је ли добро» Јесте. Колико је сада на реду» Пет. Хајде одвој пет, а ви пазите хоће ли без грешке. Како је могла тако брзо а да не погреши» Знала је да су пет белих па их је одједном и повукла. А да је радила на оној шипци где су све куглице једне боје, да ли би могла тако брзо и без грешке» Не би. Колико је сад на реду Две. Хоћемо ли опет горе» Боље ће бити доле па да буду близу оне где је једна куглица. Е, хајде уради!

5) Ако се почетници од самога почетка уводе у разноврсна значења речи како је у Комен. и овде учињено, онда је лако појмљиво, да се и од граматичких „дефиниција“ ствара играчка за дечји дух. Јер на пр. речи које казују имена одвећ је лако назвати именицама, као што ове којима бројимо назвасмо бројеви. Исто овако ће речи којима се замењују друге речи — добити име заменице. Речи пак које казују радње добиће име глаголи, а оне које казују какво је што... придеви, итд. итд.