Učitelj

ефикаснија средства и најпогоднији услови за живот, развој и усавршавање појединца и читавог друштва. У овим новим облицима и тежњама живота не могу се лако снаћи ни компактне заједнице народи са старом културом, са већ формираним начином живота, који имају довољно рутине у решавању разноврсних друштвених и државних задатака. Ново формираним државама, које уз решавање горњих проблема треба да поставе и јединствену основу своме друштву — још је много теже.

И наше се друштво и држава налазе пред овим тешким задацима. Садашња генерација треба да озида и да учврсти темеље нашем новом друштву и нашој новој држави Југославији. Наше друштво састављено је из разних па чак и хетерогених елемената. Ту се сукобљавају два културна типа, најразноврснији обичаји, навике, историје, религије, принципи, етички ставови, погледи и циљеви живота. ИМ сад све те разноврсне компоненте треба свести на једну резултанту: хомогеност друштва.. Зато под уједињењем треба разумети стварање једне резултантне, хомогене заједнице. Без јединствене директиве заједнице немогуће је замислити јединство државе. Како да се спроведе стварно, истинско уједињење није само политички проблем како се то данас заправо решава и стално наглашава. То је једностраност решавања једног нашег тако крупног и животног проблема. У томе и лежи главна грешка, што је решавање нашег највиталнијег питања: уједињење — из основа погрешно постављено и решавано. Јер уједињење једног народа не може а и не сме да се сматра само као политичка фракција за себе. Политичко уједињење је само формални израз државе, Искуство доказује да је за јединство народа споредан облик државе као и унутрашње државно уређење, а главно је хомогеност целине као друштвене заједнице. На јединственој бази сазидано друштво је најпоузданија основа за добро организовану државу.

Зато уједињење треба сматрати у првом реду социалним, а тиме и просветним проблемом. Наше друштво треба да тежи ка једном циљу и да све хетерогености регулише у једну хомогеност. Испитати и поставити здраве, етички одређене, а тиме и јаке темеље данашњих и даљих генерација треба да је први и најважнији задатак на стварању здраве, духовно јаке јединствене државе. О правом духовном уједињењу можемо да говоримо онде, где постоји један васпитни систем као база, а где су све тежње и циљеви управљени према једноме главном циљу. Да се то постигне треба почети од основе.

Шта је основа сваком друштву и свакој држави

Поједини народ, поједина држава претставља друштво, заједницу као целину. Заједница и појединац су у сталној, присној и узајамној вези. Појединац је део заједнице као целине, а заједница је целина формирана од појединаца. Васпитање, образовање и култура заједнице зависи од васпитања, образовања и културе појединаца који чине ту заједницу. И обратно: образовни и културни ниво заједнице помаже развоју појединца. Праоблик сваке заједнице тј.