Učitelj

249

(7) Чиме вас интересује. књига> (подвуците у њој све што одговара вашим тежњама, једној или више њих.)

а) Знање које сте из ње поцрпли>

ђ) Идеје које је она у вама побудила: (нпр. о сбјашњењу живота који вас окружује или критеријуму суђења који вам она сугерира и који оријентише наша размишљања).

с) Моралне директиве и расветљења о начину рада, којим се примењује ваше знање за побољшање услова живота: личног, породичног, социјалног, националног и интернационалног.

4) социјалне и политичке директиве: социјалистичке или антисоцијалистичке; клериклане или антиклериклане, комунистичке или антикомунистичке итд;).

е) Задовољство од чињења као забавер

(9) Које су гране знања које вас највише привлаче и интересују 2

12) Кад и како најбоље памтите читану књигу 2

(15) Које су књиге учиниле на вас најјачи утисак, којих се најбоље сећате и које су много допринеле на формирање вашег менталитета. ваше понашање, ваш живот»

а) У вашем детињству,

~ ђ) у младићско доба.

(17) Шта више волите: да читате прво књигу па критику или обрнуто 2

(30) Шта вас више интересује студија форме (спољњег изгледа) или студија његовог порекла и њихових промена — евслуција.

(50) Волите ли природу и како: а) да јој се дивите и посматрате њену лепоту, ђ) да је посматрате, проучавате, сбјашњавате њене "појаве, утврђујете њихове узроке» с) да истражујете њену практичну корисност 2

' (56) Јесте ли имали прилике да изразите своју способност иницијативе, напр. а) у пословима, тргсвини, администрацији, ђ) у научном истраживању, 4) уметности, е) у социјалној акцији, |) у филантропији>

(63) Да ли вас борба против препреке које ви срећете на своме животном путу, замара, или вас напротив још више бодри»

(67) Којој се врсти хероизма, хероја и пожртвовања највише дивите: војничком, верском, моралном, револуционарном, научном, истраживачком.

(75) Шта више волите: а) да истражујете, да комбинујете или да стварате или ђ) да имитирате или следите пример других2 Да ли се потчињавате модиг Да, или не!

(78) Ако би вас прогнали на какво усамљено и неиспитано острво, и ако би вам било дозвољено да донесете само један предмет, који би ви изабрали

(Ауторизован превод са француског Дан. Милановић)

ране ; Николај Рубакин