Večernje novosti

»н о в о с т и

у Ма,.јн је због офанзиве на,„Ј1апаника,тесад веле повлаче извесне трупе са српског фронта и гииљу у горњу Маћарску. Французи полако али си гурно наступају у Аргони и Алзасу. Огорчене се бор бе воде око ЈЈиса, Ипра и Диксмида, где Французи тагође напредуЈу. Иемци нааињу последње снаге да се одупру. На нашем фронту ситуација јс одлична. Успеси су сваким даном све већи и велика маса заробљеника сведоче о великом демора лу аротивника. Дкцоја флоте Бсгл5 фдовања Зебрижа. Овтвнда, Њепора и других места Као шго је познаго, енглеско бродовље бомбардовало Је с великим успехом Зебриж, немачко војно слагалиште на белгијској обали. Према извештајима холандских листова, бомбардпвање Зебрижа и других приморских тачака било ]е велико изненађење за Немце и врло је рђаво утица ло на немачке духове. Бомбардовање су рано изјугра почеле три енгле ске крстарице и неколико миноносца, и то баш V тренутку, кад *су Нсмци на обалу постављали нове ба терије тешких топова. Флотила енглеских авијатичара непрестано је руководила енглеске лађе у гађању. За непун час претв( 1 рене су у развалине све зграде за подводне чамце и сзоваришта војних ре зерава. Немачке батерије одго^е су силном ватром, ■ убрзо биле ућуткане. времено су енглески јцови бомбардовали привремена пристаништа немачка у Остенди и Вестени. Ватром са енглеских >одова уништена су склочта за немачке ваздушне и магацини војних ре. И ту су немачке е ућуткане. тенди су Енглези шест немачких подводних чамаца мањег калибра и неколико броннрана моторна чамца. Немци су, очевидно, били зведени у заблуду истоеменим бомбардовзњем гБепора. Енглези су бичи у могућносги да истовремено изврше те операције, благодарећи телеграфској вези са копном.

У РСКИ ПЦМиЋчИК .Ондицију, ступити 'бдмах, обратити се /шаковићу апотекару •че. 1 —2

рспортер Одпутовала влада. — Синоћ је отпутовала цела влада у Крагујевац, где ће се данас држати седница. Огпутовао. — Г. Павле Маринковлћ нар. посланик члан средишног скупштинског одбора у Нишу, отпутовао је као изасланик о дбора у Пирот, да тамо изврши организацију истог одбора. Народна Скупштина. На синоћној седници народне скупштине, овлашћен је председник снупштине г. Андра Николић, да у споразуму са владом сазове идућу седницу. кад зато буде насгупила потреба. Интврпвлацијв. — На синоћној седници народне скупштине, прочитане су ове инЈерпелациЈе: Г. Коста ТимотиЈевића и другова, на Министра Финансија о изгорелом дува1 вану у Београду. Г. К-Тимотијевић и другови па министра војног о одуговлачењу р^шења о инвалидској потдпори; и Г. МилоЈа Јовановића, посланика, на министра просвете, зашто нису склоњене из Београда култур не тековине, као музеј, народна библиотека и т. д. Реквирирање станова Соедишни скупшгински одбор решио је: изм^ђу о сталог и то: Да се реквирирају све празне собе у Нишу, за ће онда месни одбор п -1 прихватање д >б тлица, ра спорсђива ги те собе и стаје избеглим лицима коЈа су приморана борааити у Нчшу. Јвдна потребна мера. Средишни скупштински одбор решио је: да се изврши преглед над свима добеглицача у Нишу ида се уда ље из Ниша сви они: 1. Који нису са службом или послом везани за Ниш 2. Који су се доселили после 12 јула ов. г. 3. Којима хранитељи нису на бојном пољу. Јавио се из ропства. Милан син Живана Самуровића . з Прњавора, трговачки помоћник, јавио се писмом Браћи Самуров 1 ,ћ да ]е заробљен и да се налази у Цеглету. Ово се саопштава његовој породици ради знања. Напетан Владзта Пиповнћ. — У Бр. 259. Српских Новина објављено је, да је пешадијски капетан Владе та Поповић — Игњаговић — погинуо. Међутим утврђено Је, да је тај извештај погрешан и, да је ка петан Владета ;ив и здрав Отпуштен књиговоћа. Г. Војислав Миленковић, књигов' ђа админисгративног одсека управе државних монопола, отпуштен је из државне службе.

НАРОДНА СКУПШТИНА — Са јучвршње седнице Тачно у 4 часа по подне упхлн су у салу скупштинску чланови нове владе и сели за министарски сто. Сви су посланици на окупу, а у дну сале пуштена је публика. Председник Скупштинг, г. Анд. Николић, отворио је седницу и наредио јг секретару скупштинском да прочита протокол прошлога састанка, ко;и је без примедбе усвојен. После овога, секретарје прочитао законска предлог о помоћи невољнии у рату. Овајзаконскл предлог, упућен је одбору на проучавање. Прочитане су интерпелациЈе, које су упућеие дотичним министрима да на исте одговоре. За тим је дага реч г. Ст. Д. Рибарцу, који је у име свију наоодних посл ника изјавио саучешће председнику Народне Скупштине, за његовим погинулим сином Душаном. „Слава му“ одазвали су се иосланици. Г. Андра Николић, дубоко потрешен овом изјавом скупштине, рекао је. „Хвала Вам“. За тим је г. Н. Пчшић, председник владе прочитао декларацију нове влад - која јечесто пракидана узвицима „живела српска војска“. Ову декларацију дбносимо на засебном месту. Г. Ст. Д. Рибарац изјављује у име народне страпке да ће његова странка вршити и даље потске дужиЈСТи. Народна странка даје поштовање палим борцима и олаже сву наду у српску војску и њену силу, и потпуно веру|е у њену победу. Тражи да влада укаже нарочиту пажњу пострадалима у рату. Г. Н. Пашић председник влзде, благодари г. Рибарцу на из 1 аву коју је дао. Он уверава, да ће бранити земљу и да ћ<. учинити сваку пажњу према српско| војсци као и невољама у рату. Г. Андра Николић тражи овлашћење од Скупштине, да изјави влади, да се цела Скупштина слаже са декларацијом и да ће владу у томе потпомагати. Скупштина усваја и г. Николић саопштава ову одлуку влади, пропративши је лепим речима. За тим је седница закључена, а друга ће се закључити кад за то буде потреба. Дан.

Н?кролог. + Николица ГрујиЧић. Јављају нам из Чачка: да је тамо, после кратког али тешког боловања умро Ни колица Грујичић из Лознице. Ко је год познавао пок. Николицу звжалиће за њим. То је био један од најчеститијих и најдушевнијих људи у Подрињу, а у Лозници су га звали „Сиротињском Мајком.“ Био је на свима почасним местима, на који може поставити чо

и опговорни уредник Милан II Савчић

века његова општина и његова странка. Уласком непријатеља у Лозницу, пострадао је и сиромах Николица, па му најзад ево и главе дођоше. Није био жењен и оставио је само брата Васу. Бог да прости доброга Николицу ГрујичиНа. ф ^оста ■ђоођевић коњички мајор У последњим борбама погинуо је јуначки коњички мајор Коста Ђорђевић, син пок. Мике Кр. Ђорђевића, бив. Министра. Храбри мајор био је у

прошлим ратовима тешко рањен. У рату са Аустријанцима издржао је много бораба, увек храбар, увек јунак. Ономад је, у једном налету, погођен непријатељском гранатом, млади мајор и животом својим откупио слободу свих неуједињених Срба. Нека је част и слава јунаку, а породица његова нека се у тузи за њим утеши, да ће и његово име бити урезано златним словима у историји ослобођења српског народа.

ЕВРОПСКИ РДТ Извзштаји Краљ. Српског Прасбиро-а

с а остсших војишта Јзорбе у $рвкц5)сксј Бордо, 23 новембра Званично. — 22 новембра није било артилеријске ватре на Изеру; на против, напредовање наше пешадије дало нам је маха да утврдимо, да је наша тешка артилерија нанела осетне пубитке непријатељу. Недалеко од Песла наши топови 220 милиметара разорили су једну немачку караулу, у којој смо, поред остатака од митраљеза, нашли 42 леша, од којих два официрска. Непријатељ је покушао да нам понова отме Видендрефт, али је одбијен претрпевши велике губитке. У Шампањи се наша тешка артилерија врло активно и са успехом борила против немачких батерија. У Аргони се наставља ■саперско ратов ие. Напредујемо и даље у шуми Грири, где је један наш батаљон наступио за 150 метара и одбио четири јака непријатељска напада. Било је напада, како француских, тако и немачких у области Фонтен-Мадам и Фур-д-Пари; наши митраљези су нанели непријатељу велике губитке. У . бласш Варена напредовали смо 300 метара иућуткали непријатељску артиљерИЈу. Наши авијатичари су успешно бацали бомбе на фрибуршке ангаре у Бризгау. Цар у брелу Петроград, 23. новембра. Цар је, настављајући пут, стигао у Орел, где је посетио болнице, разгсварао се с рањеницима и поделио одликовања. По том је отпутовао за Курск. Непотребна кзазквања Атина, 23. новембра. Ево појединости о новом грчко-бугарском сукобу на граници: Бугарски војници су отворили ватру на два грчка војника код карауле Страгац, који су били пошли на воду. Грци су одговорили. Пушкарање је отпочело у 5 часо^а изјутра и свршило се на подне. један грчки војник је убиЈен, а два су рањена, од којих један опасно. Сукоб се догодио на грчкоЈ територији. Бугарским воЈницима је командовао један каплар Послани су официри на лице места.

РУДАРСКИ ♦ РАДЕНИЦИ ; мајстори с помоћницима иотребни су X маЈдану угља у Лубници код Заје- 2 чара. Добра Зарада. РАД У АКОРДУ. ♦ Јавити се г. ЖИВКУ ПЕТРОВИЂуЈгвож- ^ ђару у Зајечару. 1 -

И1тампари|а Б Муниа и М. Паи«