Večernje novosti

Сграна 2.

-2;—^ ВЕЧЕР>ЊЕ ШОБОСТИ.

Годагаа XXI.

Власник Мица Љ. Бојовић. Народна штампарија Љ. Ј. Бојовића, Космајска 28 .

Одговорни уред.: Душан Љ. Бојовнћ, Обилићев Венац 0 р. 10

„Господ сатире главу непријатељима својим и власато теме онога, који остаје у безакоњу својем". „Који су са сузама сејали нека жању с певањем !“ „Иде и плаче који носи семе да сеје; поћи ће с песмом, носећи снопове своје 1“ „Благосиљајте Господа, ј е р сабира расејане сино* ве; исцељуЈе оне који су скрушена срца илечи туге њихове; прихватасмернеГоспод, а лпцемерне понижава д о з е м љ е“. „Нека хвале име Господње сви управитељи земаљски и све судије ; мјмци и девојке, старци и деца. Јер је само Његово Име узвишено, слава Његова на земљи и на небу“. „Он је узвисие славу народа нашега!“ * * * У најмучнијим данима из четворогодишње драме нашега народа, у данима када Србин до дна испијаше најгорчију чашу судбине; у тренуцима кад цео један народ сав окрвављен под теретом народног крста стајаше на месту распећа, и у часовима, када беху усахле еузе српске мајке за изгубљеним синовима, — тада посети Бог народ свој! Дани туге и вапаја претворише сс у дане општег славља, а иза нашег националног Вел. Петка освану Велики — дан: Н а р о д н о У скрснуће! Господ ноказа силу своју и са висине славе своје изли на нас изобилну милост!.... „Боже, казујемо милост Твоју усред цркве Твоје!“ „Покликни Богу сва земљо“. „Благосиљајте народи Бога нашега, и гласите хвалу Њему! “ Љ. С. Митрсвић, свештеник. ЛОНАЛНЕ ВЕСТИ. Чиновницима просветне струке. Обраћа сз пажња свома чиновници! а ПЈгосветне струке, да је у Министарству Просвете истакнута опширна објава о томе, ко је надлежан да им издаје једномзсечну плату. Пажња наставницима. Многи су родитељи, како из Београда Тако и из унутрашњости вољни, да им деца узимају приватне *-асове, док не прораде државне гимназије. Зато м лимо господу наставнике, која су вољна поучавати мушку и женску децу из гимназијских предмета, да своја имена и адресе своје досгавс уреднЈШтву нашега листа. Личне вести. У Београд је допутовао д-р А ндра Врвић, в/ши војни ветеринар Поглавар цркве. Њег. Високогреосвештенство Митрополит Господин Димитрије, који је сад у Битољу, кренуо се већ, како сазнајемо, отуда, да морем пгеко Дубровника, Хегцеговине, Боснс и Срема, дођз у Београд. Јавна захвалност. Раои склонкшта и помоћи изнемоглих, ослобођсннх варобљеника и интернираних, певолели су приложити: господчн Јован Вшетечки 1000 кр. Црвени Крст 500 кр. Госпође Јевреске, преко г-ђе Демајо 300 кр.

Чланови Народне депутације из Новог Сада 270 кр. г-ца Константиновић, 8убни лекар 100 кр. г-ђа професора Радоњића о својој слави 100 кр. г-ца Љубица Јосић 60 кр. г-ца Кандић, зубни лекар, 50 кр г-ђа Боса Г. Јањића 50 кр. г-ђа Мила Мил, Николића трг. 50 кр. Благодарећи ~вима племенитим дародавцима, потписана са Одбор/м моли грађанство за даље прилаге.ње на озај тако потребан и племенит циљ. Анка М. Млрковић. Погреб. Даназ у 3 часа по подне биће сахрана пеш. капетана Витомира Рајића. Опело је у капели Војне Болнице, где је и умро. Прилог, Госп. Никола Ристић причожио је кр. 100 Друштву за заштиту Југословенске Деце. Хвала и с наше стране. Друштво за заштиту Југословенске деце. Умољаввју се чланови онбора „Пруштва 8а заштиту деце“, као и чланови свију секција, да изволе доћи у друштвени стан (Краља Милана 64) 18. о. м. у 3 часа по подне. Прилози за сиротињу. Г-ца Евгенија Војновићзва, наставница В. Ж. Иколе у пензији кр. 20; Црква Светог Николе на Новом Гробљу кр. 35; Црква Светога Марка кр. 110,34; г. Живко Кузмановић, трговап, кр. 500; Црквена Школска ЈевреЈска Општпча кр. 350; г. Ђорђе Хаџи Нннић, директср у пеазији, у место полугодишњег помена својој супрузи Митри (Вити) кр. 50; Фирма Димитрије Персвић, трговац круна 100. Племенити добротвори. Друштву за заштиту деце приложили су; г. Израил Тајтацпк, кр. 100; г-ђа Мила Ииколић кр. 100; г-ђа Регина Тај-ацак кр. 200; г-ђа М. Кр. Ђорђевић поглала је 200 кр. за сирочац наших погинул IX и рањених јунака, за спомен нг свога погинулог сина, Косте М. Кр. Ђо ђев Ља, коњич. мајо,а. Кажњен. Милан Цакић, продчвац животних нампгница, Македонска ул. бр, 14., кажњен је, што није хтео да прима срлск I новац. Позив команде места. Да се поручник М и л у т и н Ђ о гђевић опмах јави Команди м< ста у Београду ради извесногса' пштења. Допутовао. У нашу средику допутовао је познати публициста И. В. П о в о л н и. Отпутовао. Јуче јз отпутовао у Босну г. Младен Сто : ановић, студент медицине, син чувеног родољуба Симе Стојановића, свештеника из Приједора у Босг.и. Г. Мгааен и његов брат Сретен, лежали су више од три године тамнице у Зеници у Босни, оптужени и оеуђени само зато, тто су били Срби. У после ње време пребсгао је из Аустрије у Срби у и к о четник српски борио се за ослобођење Српства испсд аустриског ига. Савез малил четника. Савез малих четника и планинки сааива зч 18. ов. месеца збор у 3 часа по подне, у београдском стану. Управа друштва за заштиту деце. На својој седници одбор аа Бсоград и околину обрав вао је своју упразу: председ"ик г. Бг. В. Вољковић ; потпревседници г. г. Даница Д. Хои:тић и Милан Вељковић, пр ф. благајник, г. Тоша Ђ рђсвић, трг.; секретер, г-ца Руж/ца Стојановић, комесар, г. Драг. Младеновић, учитељ; домгћин г. ВладаПетр вић, учитељ; чланови г. г.: Пера Илић, профгс - р;

Лепосава Биба; Јулка Бајлони; Босиљка Ђупић, учит, Цг. Н. Николвјевић; Милан Јовановић нндустр. ; Олга Гавриловић; Јелена Мирковић, упр. школе; Кока Јоваковић ; Клеопатра Бајић ; Влајко Гођевац. НЗ^Прилоге скупљају само овлашћени поверенаци. Распоред за св. причешћиваље. . Сви ученици и уч=нице основних и срздњих школа причестиће се у својим парохијским црквама на дан 20. тек. м. у уторак, а грађани и грађанке у среду на св. Вавецење. Служба Божја почеће у уторак у 8 и по час пре подне, а на св. Ваведење у 9 часова пре подне по војничком сахату.

еељацидоа из околине Београда и даљих дпеста. Брховна Команда забранила је, да се набавке потребл за војску врше реквизицијом на трошаринским станиц^ма и пијацама у Београду. Војска ће се снабдеватл на други начин, а све оно што сељани донесу на пијаце београдске куповаће грађани цо слободној погодби. Као јавно гласило апелујемб на наше сељаке, чија су деца и наши варошани, дг изнесу на београдске пијаце све животне намирнице, којс имају на продају као: дрва, брашно, стрмно и пројино, маст, сланину, млеко, сир, живину сваке врсте, пасуљ, пасуљицу, кромпир, лук, купус и све остаче производе баштенске и пољске и то изложе на про дају београдском грађанству, по умереној цени, с обзиром на прилике, и тиме, продајући што им је за продају, помогну и својој браћи, грађанима бео градским. Они треба да изађу на сусрет грађанима престонице и тиме их задуже да би им ови у своје време вратили, јер није немогуће, да и сељаци буду имали какву невоЉ У| У којој их варошани треба да помогну. Ми апелујемо на просвећеност часника наших селских општина и надамо се, да ће они дејствовати код својих сељана, да сс што више намирница изне е на продају на београдске пијаце. Свој своме.

ОГЛАСИ.

Једна куварица и једна хандмадла за хотел. Ступити може одмах. 1-2

се

" ■-т—. :■ .-1т=гКаменорезачка радња ЂОВАНИ БЕРТОТО Гробљанска ул. 15. Има своје — ВЕЛИКО СТОВАРИШТЕ развих надсробник споменика као и оквире за гробове од вешт&чког камена. Цене су врло умерен:. Поруџбине прима како из Београда тако и из унуграшњости.

Услуга брза и тачна. 1-3 ТЕРЕЗА БЕРТОТО.

ШПАРЕТ масиван са две рерне продаје се. Упитати свакл даи до подпе. Страхинић Бана 21, лево врата. 1-2

ИЗДЦ16 се намештена °°ба са ' и ‘ а Ј*' засебним улазом, по потреби са пијанином. Крунска улица број 20. 1-3

ИЗДАЈЕ СЕ одмах у кафани „Сабље Димискије“.Посао сигуран. Упитати у кафани. 2-3 СТАН модерно зидан са 3—4 собе, без намештаја. Понуде прима портир „Хотел Круне“, 2-2

Белка Б. Драгашевићка извештава пријатеље и познанике, да ће својој доброј мајци, односно баби

+ Аленсакдси ТедиИ давати трогодишњи помен 20. о. м. у ЈЗазнесенској цркви у 11 часова (но војничком). 1-2

Извештавам о свом тешком губитку сву рсдбину, и наше пријатеље и познанике, да је мој мили и никад непрежзљени супруг + Витомир Раји1=. пешад. капетан II клгсе и слушолац вишег курса у Еојној Академији. који се тек вратио из Гредига, где је 4 године био у ропству, умро данас 17. о. м. у Војној Болници, после кратког, тешког боловања, у 35. години својој. Ногреб ће бити сутра, недеља, 18. о. м. у 3 часа по подне. Опело у капели Војне болнице. Београп, 17. новембра 1918. Дубоко ожалошћена Наталија В. Рајића са осталом родбином. НУДИМ0 БЕЗ ОБВЕЗЕ ДОК НА СТОВАРИШТУ ИМАМО Са мо трговцима на велнно. Сваковрсну гвожђарску робу као: ланце, браве, шаркг, мотике, лопате, тучане плочз за шпорете и т. д. Реаног зејтина и масги за машине. Колофониум, терпентин текући. Обуће св!Еовр*не ка : опанака, ципела, сандвла итд. Сукно домаће у разним бојама, подесно за сваку зимску одећу. Пасуља већу количину, и других животних нам/рница. Сода камената (ма*на) и ситна за сапун, кристал сода Зачине разн-: п прику, бибер, нејквирц, гром есенција. Коже разне. Метле и четке свију вроти. Надаље имамо на стоваришту разне ситкич рске и друге робе. Све поставно наш магацин.

РОБНО ОДЕЛЕЊК

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ. 1-5