Velika Srbija

БРОЈ 12.

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3.

•ка који су притворени због истества-ј ри. Та је вест лажна, и обасу госпо- ј дина подигли тужбу противу свију тих листова. Изборни мораторијум у Француској. ФранцЈски сенат је изгласао закон којим се одлажу избори за парламе нат и самоуправна тела и продужавају пуномоћства садањим посланицима. Распоред бугарске војске. Прва бугарска армија под Тодоровом налазн се у Маћедонији, друга под командом Бојаџијева у Србији, остале две се налазе према Румунији. Пелцовање у Солуну Идуће неделе биће педцоване еве грчке избеглвце које су заиоелени као радници у Лембиту. Енглеска војна моЂ. Сер Џозеп Робинзон, сонственик руднпка у Јоханесбургу, понудио је својој влади огромну суму новаца да би се могло да опреми у Европу 40—50.000 добровољаца, као што су: урадиле Канада и Аустралија. Енглеска војна снага стално расте. Аскпт је јуче изјавпо у Д. Дому да ће Енглеска војна снага, на основу пројекта којн подноси скупштини пзнетп 5 милиова људи без Индијанаца, Војни положај Енглеске и њених савезиика, рекао је Аскит на суву и водп је одличан. Не пориче да су учињене грешке које су у овако гиганском рату и неизбежне; алн нетреба заборавити да Енгдеека из дана у дан повећава средства за рат и да савезници воде рат једннетвено. УхваЂене бугарске комите. Наше граничне трупе ухватиле су јуче 6 бугарских комита. У потпуној опреми и наоружани спрОведени су у Солун и стављени на распОложвње трећој армији. Пошто се испитају биће послати у унутрашњост. Позивају се. Благајни срн, консулата у Солуну да предстану ради пријема упутница: г. г. РадОмир Нанић, Душан Ст. Ристић, Божмдар СавОрић, ЖивОта Красоје-[ вић сви војници, ДобрОсав Димитрије-1 вић и Јоца Ђорђевић, а канцеларији конзулата г. Вељић, проф. у пензији, I г. Јоца. Ђорђевић, управ. поште и Боривоје Тодоровнћ из КратОва. Приспела пнсгла. На дан 20. априла тек. год. приспела су писма у овд. Консулату на адресу: ХристО Димигријевић, Сввтислав ПопОвић, Мцјајло Јаиђеловић трговацј из Лесковца и Милан Златковић. Ухапшен.

Ко зна што год. Генер. Консулат Србпје у Сблунуу ј моли да му се јави свакц који 1 би умео [ што рећи о порОдици Др. Коловића и [ о удОви Жике Кретића, пуковника, !! бив. из Крагујевца. За њих пнта по- ; родица посланика г. Др. Спалајковића. ј|

Данп чезЕућа — песме ван Отаџбине — I Ох, да ми јеГ — Ох да ии је: Земље ваше од Србије, Само једпа груда мала Радост би ме обасјала, Ох, да ми је земље ваше!

Љубио бпх груду ову, Земљу жћве што је зову ! Зар и није сама жива Што"у крви вемно плива: Те испија жучне чаше..!? Ох, да ми је земље наше: У недрима да је посим. Да се њоме свуд пвносим, Да се њоме могу клспГЈер без ње је тешко мрети..!

Сем артилериске борбе с једне и друге стране ништа сеј значајније није десило на нашем: фронту. Крф, 21. априла. Јутрос је Престолонаследник Александар држао реви над треКим пуком Алаиских ловаца , ра-здајуИи им многобројна одличија и р >зговарајуЛи се иријатељски са [I офии/ирима. За време свечаности летели су над њима француски аероилани , иоздрављајупи Престолонаследника уз одушевљен аплауз огромног броја ирисутних. Музика је свирала Марсељезу и Сриску I Химну. Париз, 21. априла. Одтовор Пемачке на ноту Вилзонову небе имати, дефинитиваи иарактер. Немачка Ие изнети иро\тив иредлоге. Политички кругови | енглески сматрају ђа тај маневар неће усиети. Посланик американ\ски Жерар , ири иовратку из неI мачке врховне команде затекао је \једну важну деиешу из Вашингтона. Париз, 21. априла. С тигле су нове руске труие у \ Марсељ. Сутра Ие трупе дефило\вати кроз улице Марсеља а аосле \дефиловања биКе званично ирима\ње у логору „ Мирабо“.

Грчки жапдарми ухапсили су Соло- Лондон, 21. априла муна Ангела, пекара код кога су нашли ј Аскит је изјавио у Доњем Дому 80 ока кукуруза н туце празних џа- да је енглеска војска у почетку ракова који су својина енглеске интен- та имала 2 6 а сада 83 дивизаје. Он дангуре. Ствари су предате шефу шг. сажалева дога ђ ај к0Д К ут ел Амара, тендантуре. Јјкојије без икаква значаја. Остаће Цена шећера. цна влади док ужива новерење земље Директор полиције телеграфиеао је » парламенат треба јасно да изјасни министарству молећи га да новећа да ли влада ужива љегово иовереље. | цену шећеру јер при овој цени тр-||3а тим је лорд Кврсен изјавио даћеј говци немају никакве зараде. *(| бпти сав срећан ако се усвоји Асквп ј

тов предлог о регулисању зојничког[| питања. — По том је Руерт Борден канадски министар председник под-! нео скупштини пројект закона о рат-, ном кредиту од 200 милиона долара изјавивши: да укупна канадека сна ј га с оне стране м®ра изноен 60.000 ј људп више, но што је била целокун- | на енгдеска војска у почетку рата. Лондон, 2’Ј. априла.! Командант турске војске у Месонотамији пристао је да размени снглеске рањенике за туреке но ЈЈсраз-ј мери 1:1. Лондон, 21. априда. | Пет немачких ценелина летели су | над северо-псточниц обалама Енглеске и југо-источне ПГкотске, п бацали бомбе на Јоркгапнр. Резултат непозпат. Лнндон, 21. априза Последња побуљеничка пушка иснаљеиа је у уторакпо подне. Шефови побуњеника Пирс п Каоноли предали су се. У Дублину је бомбардоваљем порушен приличан број кућа; међ рушевпнама нађен је велики број ле шева побуњеничких. Ирски вдадика телеграфирао је иапи да је буна угушена и да влада потпун мир на целом острву. Лондон, 21. априла Идућег четвртка бпће велика манифестацпја приликом годишњице »Лузитаније«. ЛондОн, 21. априла. Јављају из Техерана да су прегОвовори вођени измеђ Русије, Енглеске и Персије, о продужењу финан. помоћи последњој приведени крају л да је образована мешовита комисија чији је главни благајншс Персијанац, а чији ће задатак бити финансирање персијске државе. Букурешт, 21. априла. За начелника штаба наименован је генерал Коанда интиман пријатељ Фгг липеска и Таке Јонеска и поборник букурешког уговора о миру. Краљ га је иаименОвао гхосле повратка Фили-ј песка из Русије. Букурешт, 21, априла Удружење млинара румупсках продало је енглеској агенцији за набавку брдшна целокупну количину брашна која се данас налази у Румунији а! које је пре тога хтеда да купи Немачка за Турску и Бугарску. Хавр, 21. април Потврђује се вест да су се у не-Ј мачком гарнизону у Брислу смештеном у војној школи догодиле озбиљне побупе кад су им издали наредбу да иду на Верден, изјављујућп да су и Верден и Изер два пакла из којих се нико не враћа. Вагаингтон, 21. априла. »Вашинггон Пост» јавља да је Русмја поручила у Америци 250 сумарена. Рим, 21. априла. Пегус Микаел брат Јмладог египатског цара путује у Египат да спречи интриге аЈстро-немачме које су успеле да придобију више угледних Етиопаца за своју ствар. Абисински цар је ве-

лики пријатељ епоразума и он шање свога брата у Каиро да закључи уговор са савезницима. У том ће циљу Негус Мнкаел ића и у Рим, Париз и ЛондОн. Копеохаген, 21. априла Најразноврснвје се коментарише факт да никакв« иемачке новине ниоу дошле у Данску. Берн, 21. априлаУ једној борби у ваздуху погиеуо је гроф Хадек иајчувенији спортиета немачки. Рим, 21. априла. Јављају из ЈТондона да је министар за Ирску поднео оставку. Париз, 21. априла, После извршенОг јаког бомбардовања и пуштања отровних гасоваНемци су предузели пред вече један малн на пад на наше ровове између Аразв и Фур де Пари са 3 чете. За један тренутакуспели судапођу напред, али нису се могли одржати ж приморани су били да се пову.ку-услвд наше ватре. У првделу Вердвна доста јака артиљеријска борба у сектору Мртвог Човека и ДуОмон. Један наш далекометни топ бомбардовао је станицу Оент Веноа у Воевру. У пределу Мансела чаркемеђу патролама. -— За шефа поморске ‘епглеске мисије у Грчкој [постављен је контра адмирал Крег- У суботу ће се одржати у Панхенсону свечана служба за покој душе Краља Ђорђа I. — Из Рима јављају да је једна јака ескадрила талијанских авијова бацила бомбе на а; стрнјски' аеродром код Трста. Уништено је 12 аустрпјских аероплапа. — У Атини се очекује министарска криза. — Јављају нз 'Гурне-Северина да се у Маџарској према румунској грапици раде и !дању и ноћу утврђеља. За тај циљ су употребљени руски заробљеници и жене покупљепе по Банату. У почетку су им давали по две круне дневно паднице а сада им ј дају само храну колко да одрже душу. — «Војска ћоравих п сакатих», тако пазива «Морнинг Пост» нову аустро-угарску нојску тврдећи да је она састављена од сажих ћоравих и сакатих.

На дан 23. овог мес. пре аодне, од 9 до 12 часова, одржаће се јавна усмена лицитагуија, у канцеларији комесаријата, у Сриском избегличком логору, до Руске Болнице , за аечење хлеба , за сриске избеглице. Позивају се сви хлебари, који би се иримкли овога иосла , да горњег дана дођу и лицктирају. Услови се могу видети свакот дана у канцеларији комесаријата, у Сраском избегличком логору, а и на сам дан лицитације. У Солуну , Бр. 172, — 20. Аирила 1916. год. 11з канцеларије Владиних Еомесара.