Velika Srbija

БРОЈ 1013.

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА Ј.

са 2б00 драхма, у треиутку кад 0 н посматрао поворку пролазећих - 0 мобила. Лопов је одмах ухваћен. а кса за фијаквре. Полиција је ааведа нову таксу за лунске фијакеристе. Тако вожња са а које ствнице до нског неста у ваоша стаје 1*20 за обичне фијакере, •50 за фајакере с гуменим точковвма. ожн>а од ма које станицв до Једиуде а натраг стаје 5 односно 5'50 ( хин. Вожња до жељ. станице ома, ее као вожња по вароши, На пртаг се само плаћа до 20 ока 20 лепа за ти м свака ока 5 лепти. За ожау после поноћи до 6 часова из

угра

такса са повећава са 50 лепта.

(сти се додатак плаћа, кад се кола Јвју кући довести. На сат вожња таје 4 одноено 4'50 драхме. По том ,е плаћа сваки четврт сата сразмерно. оћу се такса ва сат повећава са 50 ]епта. Варош је подеЈвена на 5 сектора. ко се са једног сектора прелази у ;руги доплаћује се 40 односно 50 ;впти.

РДЗНЕ ВЕч»Т>| — Кад су Енглези потопили нвма^ку крстарицу «Дрезден» приметили у у таласима између осталога и једну громну свању како плива према њима [В ускоро је допливала до њихове лађе на коју јв попешв уз бурно вессље иорнара. Као доброга пливача одликовали су је гвоздени.ч крстом, који су направили од парчета картона ■ од таца она као каква *Маскота“ ужива на енглеској лађи.

— Ускоро ће се у Атинн састати савет гвнерала дивизија. — Енглески мннери решили су да вдуће недвље не употребе одсуство аа које имају право. — Према вестима вз Цириха, у Лрагу је ухапшено поеледњих дана нвколико Чеха осумњичених за шпијунажу. — Талијанска влаДа наредила је, Да се реквирирају прекоокеански пафоброди зн ратне потребе.

Са нашег Фронта — Српски званичан извештај Солун: 26. јула. 11 1 дан 26, јула нше било чажкчјих догађаја. Еа десно) оба • ли Вирдара неаријатељ је нааао Једно наше оделење. Уз садејство француске артиљерпје неаријатељ је одбијен са зеликим губитцима. Његово аовлачење претворено )е у бегство. Француски коминике Париз, 26. јула. На десној обали Мезе , аосле јане артиљеријске ватре , неариуатељ је јако нааао Тијомон, али су Французи одбили нааад. Нем Ци су такође наиали наше иолона сектору Во-ПГааитр , али без икаквог усаеха.

Еа обалама Соме француска авијатика је издржала неколико борби. Три немачка аероалана оборена су. Друга три су јако оштеКена. Доцније. — Северно од Соме , јуче аослс аодне, француске су тууае заузеле једну линију немачких ровова између шбме Хам и реке источно од мијура Монаки. Заробили смо 120 војника и 10 митраљеза. Еа десној обали Мезе, Французи су са усаехом нааредовали )ужно од Тијомона. Заиленили су 5 митраљеза. Еосле једне јаке борбе , Французи су заузели неколико куКа на заиадном крају села Флери. Еишта знача)није на осталом фронту. Ј1ажи немачких коминикеа Париз, 26. јула Противно тврђењу неиачког комсникеа од јутрос нвједан француски напад није био ни оиноћ ни јутрос сев. од мајура Монаки. Наш напад јуче по подне успео је потпуно, као што је јављено у нашем данашњем коминикеу. Борбе на виоовима Тиомона, вели немачки коминике, престале су не давшж непријатељу никаквих резултата. Неицм очевидно лажу. Утррђење Тиомон узето од нас 21. јула увече и остало је стално у нашим рукама упркос огорченим немачким противна нидвма. Борбе су довста престале у овом пределу алж по потпуном неуопеху немачких напора.

П0ШТ А Саопштоња Да изволе предстати Генер. Консулату: Благоје Стефановић—упутница, Јордан Тасић и Милан Мишић, ђаци: Миха ло Поаовић, Владимир Милетић, Божидар Братуљевић и Милан Мидовановић П.Бр. 2059. Данило Јанчуловић из Прилепа да се јави Бладиним Комесарима одмах. За Србију — Пешад. капетан Радослав Ј. Мар твћ извештава своју депу у Ваљеву Кне* Мвхајлова 12, Ружу и Босу студента, да је он са сином Стевом жив и здрав. Стева је дошао из Аджира, (Африва). — Светолик Радовановић медици нар извештава Мих. Димитријевића суд. пвсара из Петровца, пожар. окр. да су сви његови здраво. Деца на школовању у Франдуској. Пита шта је са Даном, Зором и његовима. Број поште 216. — Василије ЂурВћ учитељ. ппоручник, пита Косару Ндић у Прокупљу за г-ђу Росу и Благоју. — Маринко Грујчић, рез. капетан, моли пријатеље и познанике у Швајцарској да известе његову супругу Параскеву у Београду, Скендербегова 29, Живка Радовановића, штампара, Космајска 43, и Дану Н. Јорговановића у Крагујевцу, Раваничка 3, да је св Николом добро и здраво и да је добио каргу од Параскеве. Живко да јави: да ли је примио новац од Николе а Дану известити да је Накола добио извештај од г. Блажека. Одговор преко Црвеног Крста, на војну пошту 52. Стојнн Јовановвћ, шеф поште бр. 111, моли своју жену Даницу Јо-

вановићку, поштарквњу да му јавн где се са депом налаги и је ли примила навац. — Крста Јосифовић моли за извештај о Дратољубу Мнхаиловићу, контродору дувана. — Милан —Цаци Павловић внжињер, извештава мајку и брата, Проте Матеје 68, Београд, да је са Божом жив и здрав. Изваштава н своју жену Вукосаву, Студеничка 13, и моли за извештај да ли је примила новац и нако је са Радом. — Таси Петра Плића, Светосаска 17, Ниш, да се јави преко Црвеног Крста мајору Петру Илићу. Пошта број 504. — Димитрије С. Васиљеввћ, моли Албврта Конфорта, електро-механнчара из Ниша за извештај о његовом брату Милану и јави његовој жени Љј6ици и депи да је жив и здрав и да му се јаве. Пошта 502. Мајор Велимир Стефановић, извештава свога таста Станоја Нецића, Неготин, (Крајина), да је са свима здраво. Пита како је његова супруга Душица. Моли за одговор преко Беотрад. Новина». — Е. Ј. Цветић, цензор поште 504 јавља Јооифу В. Цветићу пензионару у Јагодини, да је здрав и моли за одговор да ли је добио послати новац и два маха. — Сава Радуловић наредник му8ике моли Николу Дивца, грађевинара, Крагујевап, Јаворсва 1, да јави његовој фамилији да је здраво са Савом, Вуком и Миленком и моли за извештај. — Драгутин Антоновић, обв. јавља оцу Јордану Антоновићу, Београд, да је са браћом Љубом, Душаном, Вељом и зетом Ђоком вдрав и пвта за Зору да ли ое вратила из Подгорице. — Капетан Владимир М. Стефановић, И8вештава своју фамилију у Београду и Пожаревцу да је жив и здрав и моли да му сд јаве. Пошта бр 72. — Мвл. С. Миловановић, извештава Марију Крачуновић, удову из Кладова да је гдраво и тражи извештај о својима. — Младен Станић жиндарм, игвештава Ђерасима Арсовића деоетара пруте Краљезо, да је са Драгути ном Дуњаћем жив и здрав. Моли за извештај како оу Александрија и моја Бора. Пошта бр. 999.

— Предраг Лукић, секр. нач. окр. охридског моли све своје пријатеље и познанике, да га известе, ако ко што зна о његовом брату Ненаду Лукићу, сврш. правнику из Београда који је нестао на путу кроз Албани ЈУ У другој подоввни месепа новембра пр. год. Адреса преко Владиних Комесара—Солун. Жввојин Ст. Видаковић, начелник срева неготинског, моли све евоје пријатељв да га известе ако шта знају, о његовом оцу Стеви П. Видаковићу, новинару из Бвограда, који се, тешко оболео, евакуисао до Приштине. Одговор нослати преко Владиних Комесара у Солуну, где се начедник Видаковић налази на раду.

0 бј ава Понедеоником, средом и петком ов. мес. од 8 до 12 час. пре подне, лекар српских избеглица вршиће пелцовање противу богиња како мале деце, тако и одраслих, у згради шкодској, у српском избегдичком логору. Позивају се српске избеглице без обзира на годинв старости, да без сваког изговора, горњих дана, у огна чено време дођу у српски избегдички логор да се пелцују. Ко не дође н ека сам себи препише неминовне последице, које га постигну усдед непелцовања. ^ Из канцеларије Владиних Комесара Бр. 828 9. јула 1916. год. — Солун.

П АЖ1ЉА КОД ТИРППГА, ул Венизелос бр. 5. КАКИ одело за гг. оФицире у евима бојама, — Одедо од платна, блуза, чакшира, кошуља, крагна, машни, марама и т. д.

100 €>€>€>€>€>€>€>€>€>€> 0 ^ Кад ее решите што да купите ^

посетите прво ТИРИНГ

а ф (| артикала нарочито за војне по- ^ требе. С е : о с е ф мува. ^ Потпуна опрема: торбе за оекције, денкове, путничке торбе ц и куфери. ^ Кожних кајишева, корбача,ту- ф ристичких пггацова. АПАРАТА за БРИЈАЊЕ и све принадлежне делове.

улица Венизелоо броЈ 5. Највеће стовариште равних

Огроман избор одела од плат на нанама, — униформе »каки«, цинела, камашна кожних и вунених, пољских кревета, јаотука пнеуматичних. Мрежа противу комараца ■

$ с 0 с

Све врсте парФимерије. и т. д. 16—90 С С €>€>€>-0-0“0-0-е>€>е>€>€>-0€>

епецијалиста за унутарње бо-

лвсти. — Управник болницв за заразне болести Прима сваког дана од 11—12 пре и од 5—6 по подне у француској апотеци ул. Франк бр. 35 — у ггради француске болнице — а од 2—4 по подне у своме стану улица престоло наследника Ђорђа бр. 35 — упоредна ул. са будепаром враља Константина 9—

Са неизмерном тугом и болом извештавам све своЈ'е рођаке, пријатеље и другове да је моја добра, племенита и н«кад непрежаљепа супруга | КАТАРИНА — КАЈА кћи г. Васе и Цвете Аврамовића трг, из Ваљева, испустила своју цлемениту душу 21. априда ове год. у Ваљеву на 9 дана носле порођаја. Богу је било угодно да је себн узме у најлепшем цвету младости, у 23. год. живота, а да ост«ви наше јединче, старе родитеље, браћу, сестре, ујаке као и многобројну родбину да навек тугујемо за нашом добром и племенитом Кајом. Вечито ожалошћени: супруг, мајор Мидован М, Јекић.