Velika Srbija

БРОЈ 114.

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3,

ДНЕБЕЕ Свечаност у српском догору. Јуче је у јсдном сраском логору на ввома свечан начин прослављена слава. Свечаности су присуствовала Њ. Кр- В. Престолонаследник Александар, генерал Сарај, гснерал Цилмен као представник гвнерала Милна, руски генерал Дитрихе, талијански генерал Петити ди Рорето, као и многи вигпи савезнички официри. Свечаност је прошла веома лепо. Пало је више здравица у скорашњу победу Савезника. Српст и руски војници изводили су веома складно народае игре. Напуштање балканског фронта »Неа Елас« сазнаје из сигурног извора да се моментално ни један аустриски или немачки војник не налази на балканском | фронту. Само је неколико официра остало на грчко-бугарској граници. ' ОАЈек У Вугарској. Руски успеси произвели су у Бугарској дубоку импресшју. О позиција почиње да шири русофилску пропаганду. Она води јаку борбу против немачке управе која се највише осеЈ^а у економским пштањжма. Она Ј>е тражити састав коалмционог кабинета у коме ће бити и представници русофилске партије- Маџарски јозик у Србији. Маџарска влада у споразуму са аустроугарском донела је од* луку да у будуће у дблу СрбиЈе који су они окупирали званични језик буде маџарск«. Португалци у Свлуну. У изгледу је да ће се у Солуну искрцЛги 15.000 Португалаца. Бугарски заробљоници. Јављају ив Париаа да су бугарски варобљеаици са Македоноког фронта епроведени у ту варош. Нов контигбнт Талијана. Јуче по подне искрцао се у Сожуну нов контигент талијанских трупа. У одличном реду, са војном мувиком на челу, Талијанн су продефиловали поред француског штаба где нх је тенерал Сарај стојеки на тротоару поематрао. Трупе су за тим прошле вејом, по*дравл.ане бурно од присутног света и отишде у ожређени за њвх логор. Напад на редакцију. Јављају из Атине да су неколико чланова лиге резервиста у Кефалонији напали редакцију новог Венизелистичјсог листа »Кирикс« који је почео да излази у тој вароши. Још јвдан руски контигент. Јутрос око 10 часова искрцао се још један контингент руских трупа. Руске трупе са музиком

БЕСТЕ на чблу продефиловалв су поред француског штаба, за тим Венизелосовом и Егнатијевом улицом. На тргу Слободе за све време дефнловања свирала је војна иузика- Маса свега поздрављала је Русе бурним пљескањемЖелезничка пруга Солун-Атина. Спореднн радови на железнаци Солун — Атина грозничавомЈв приводе врају и постоја нада да ће бити довршени крајем августа. Возови већ нормално циркудишу до Екатерине. Воде се прсговорн са Савезницима да возови могу долазити без сметње до Сслупа. Грчки официри и избори. Грчки министар војни г. Каларис уп)тио је наредбу свима војним коровима којом наређује официрнма да ое не смеју мешати у изборе. Пред новим штрајком. Овдашња пекарска корпорацнја доставила је грчвој полицији, да ће пекароке калфе објавити штрајк, ако им њихове газде не повисе надницу. За наш Црвени Крст. Главнш Комесар енглеског Црвеног Крвта Сер К. Томсон и Комесар енглеоког Црвеног Крста за Солун г. Фжц Петрик предали су Срп. Генер. Коноулату у Солуну 12.500 драхми, да их по свом нахођењу употреби у корист швбеглшца у првом реду за оснивање аибулантне болнице. Геш. Коноулат ина част и овим путем жзјаввти бжагодарност Енглеском Црвеном Крсту на овом хуманом дару. Парастос. Боса ш Мшлаи Ршдосављевић, по ручвнк—инвалид, даваће четрдесетодневнн параотос своме једннчету, незаборављеном првенцу Жнвојиву, 4. ов. мес., у четвртак на овд. грчком гробљу Вангелиота (до каменог мајдана) у 10 сати пре подне. Моле своје прнјатеље н познаншке да прнсуотвују овом тужном параотосу. Конференција г. Нозијера. Сутра у 6 часова по нодне држаће конференцију у школи Савеза ј(врејских дввојака шеф овд. агенције «Радио> г- Нозијер, повнати француски публициста. Тема конференције бшће «0 њиховам женама«. Позив. Г. Никола Сидић, благајнжк Вардарског Заробљеничког Одреда, иначе трговац из Скопља, који се нала зи негде у Грчкој, да се одмах крене за Крф и предетане Заробљвничкој команди радн полагања рачуна н правдања утрошенвх сума. И* канцеларнје Краљ. Иосланстза у Атини, 1. Авгуета 1916. бр. 2138. Г. Драгомир Ружић, благајник Шу мадпјског Заробљенпчког Одреда, н нпче порсзник и* Крагујевпа, којн св намазн негде у Грчкој, да се одмах крене ва Крф и јвви своме наредбодавцу пешадијском мајору у. пепгијн г. Душану Ж. Стојковпћу, I сада на служби при Шумадијској

хнвиаијској области, ради полагањв рачуна за прнмљене оуме аа жздржа вање заробљеника, а неоправдане прописним довументнма. Ив канцеларије Краљ. Ген. Коноулата у Солуну, 1. августа 1916. год. Бр. 2136.

Службена објава Господин Министар Унутр. Дела упутио је преко Вдадиних Комесара у Солуну следеће наређење: »За новчану помоћ обраћају ми се често лвца, која су доброг нончаног огања, али су тренутно остали бег новчаиих средстава. Наше игбеглипе у Француској помаже и излржава Француска Влада, а подрЈчно ми Минастарство раополаже са огрвниченим и малим кредитом за потпору сиротних избеглвца, где је та потпора најнужнија и најнеопходнвја. Међутим, имућније избеглице могу добити позајмице од наше Народне Банке у Марсељу, под условима као и у редовним приликама, те са тога такве избеглице имућније упућујте тој банци“. Ово наређење г. Министра доставља се српским избеглицама ради зна ња к управљања. Из канцеларије Влациних Комесара 1. августа 1916. г. Бр. 1009.

Хидроплан над Румунијом ЈТондон, 2. августа. Јављају из Букурешта да су три немачка хидроилана, која су иошла из Варне, летела над ру. мунско-бугарскож границом ради изеиђања румунских утерђења. Нвмачко признање Берн, 2. августа «Берлинер Тагеблат» пише поводом пооледњнх бораба на Вердену: „Француока протвв сфанзива на Вердену вођена са ведиком енергнјом и неустрашивом храброшћу донела је нашим противницима важне локалне успехе. У погледу стратегијоком губитак Флериа од велике је важнооти*. Руси су поново заузели Муш Петроград, 2. августа. Турска офанзива у области Муша сломљена је. Наше су трупв поново 8аузелв Муш. Турци се повлачв гоњвнп од наших трупа. Савети у Бечу Лондон, 2. августа. Јављају из Берлина холандским листовима да су канцелар Бетман Холвег и министар саољних ао■ слова фон Јагов били иримљени у аудијенцију код Франца Јосифа. Један званичан немачки ко минике јавља да су немачки министри отишли у Беч да врате аосету своме колеги Буријану. Према информацијама које су [ холандскгш листовима стигле, ара1 еи узрок ове иосете биИе ареокрет I догађаја, било у аолитичком било у воЈничком аогледу.

ПОШТА

Саопштења — Миту Здравковића, који је недавно дошао из Нице, моли потпу ковник Стојан Милорадовић — пошта бр. 16, да му јави своју адреоу. — Димитрије Петровнћ, наредник. извештава се да се за шеговог снна Косту Д. Петровића, ђака, обрати министаротву проовете ради обавештења у којој је школи.

За Србију — Стојан Гвоздић, свештеник ик Медвеђе, ср. јабланичког извегатавз своје да је он, Рашко н Јосиф жнви, и здрави и моле да се јаве. — Александар Ж. Вемић, из Кра гујевца извештава свога оца Живо јана Вемвћа, трг из Крагујевца да је жив и здрав и нита га родбину. — Сгеван С. Поповић рез. ппоручник иг Београда моли за извеш тај о својој нородици — Душановк. 31, да би ногао послати новац. — Драгутин Владисављевић, теле графиста из Содуна моли гђу Ленку удову М. Ђорђевић, Београд, Зорина 32, за извештај о својој породицк која је становала у Ратарској удицн број 41. — Сретен Милићевић, војник изве штава оца Цветка Милићевића, из Јакља, ср. рачанског, окр. ужичког, да је са братом здраво и моли зн одговор.

В АЖЊА КОД ТИРИНГА, ул Ве нигелоо бр. 5. КАКИ одело за гг. оФицире у свима бојама. — Одело од платна, блуга, чакшира, кошуља, кр&гна, машни, марака и т. д.

Г ооооооооооооо ^ с

Кад се решите пгго да купите посетите прво

ТИРИНГ

0 с ф улица Венизвдоо броЈ 5. ^ Највеће стовариште разнжх ф артикала нарочито за војне по- (Ј требе. ( Огроман избор одеда од платна панама,— униформе »каки«, ( ципела, камашна кожних и ву- С неннх, пољских кревета, јасту- С ка пнеуматичних. (Ј Мрежа противу комараца и С *Ј... С Потпуна опрема: торбе за оек- * ције, денкове, путничке торбе ^ 0 и куфери. А Кожних кајишева, корбача,ту- л - риотичких штапова. АПАРАТА з а БРИЈАЊЕ ^ 0 и све принадлежне делове. г_ Ф Све врсте парФимерије. С 0 ■ т. д. 16—90 ^ (5 е -о-е>-о-е>ез-о-о-о-о-е>-е>€з-ез€з.

Српске = Писа^е иашинс За некодико дана добићемо ивве сан број орпсних нисаћнх машина. Српска надлештва којима оу потре бне машине нека се одмах јаве ван целарији СРПСКОГ ТРГОВАЧКОГ ДРУШТВ/ Мисир Чарши бр. 3, спроћу Централне Поште, зграда хотел „Сдободе" (,,Лмбертв“) 4 —5 Солун.