Velika Srbija

БРОЈ 118.

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА а,

овОг изванретог пројекта. Немччка се је исцрпла код Вердена где је жртвовала снагу својих трупа. Програм г. Бријанг имаКе велвки уопех. Успвси спште офанзвве на свима фронтовима, лагани су, али имају ту срвћу да буду сигурни. Кава победа крунише напоре свију оних који су се борили за три умф цивидизације, онда ће се моћи јасно оценити в»лико самопожртвоваве које је Фр шцуска у овој борби употреби* ла, и јединство погледа које је ум ла да створи између свију Савешика.

^ Никола Ђ. Ванл^ начелаик окр. таквешког Синоћ је, пс сле к' ат е ■ тешк^ бо лести, преминуо овде у Солуну Никола Ђ. Ванић, начелник окр. тиквешког. Бедежећи овај зво удес, воји је снашао наше проређено друшгво, ми ос»ћамо мучвн бол, јер јс питомн и добрадуша покојнога Вааића оетаввла симпатичан утиоак код свакога, а његов савесни, спремни и честити чиновнички рад истакао му светло име у струци и поштозан.е и уважење код народа. Поникавши из поноеита и јуначнога српског Пореча у Македонији пок. Банић имао је особене и жарке л.убави према своме родноме крају, у коме је заузимао место ш*-ф\ једног од најважнијах округа Та завичајна љубав помешапа са јаком сввсти о националнои јединстзу и правој на ционалној слободи, какву је свеет до био у шумадискомс своме васпатању створили су били од нок. Вш,ћа оддичвсг окружоог начелника у новим обдастема и веома погоаног рашика у полнтвчком и грађанском васнитању народа. Са пуном свеста о својим дужноствка у овим данчма оншге неааће и са јаким осећнњииа сраскам пок. Ванић је до последввг свога даха у лагао напора, арула и памеги, ла отаџбина и н«пија поврате слободу и остваре велвки илеал ЈЈсдињењч. То га ради ост вио јв своје јединче и жсну д леко у туђини, да овде у Со луву врши своју дужносг. И он је ту дужаосг вршво савесао, усаешно и делигБтао у свима праваима па и као сјајан сарадвик „Виико Србаје«. умро је у пуној и чврстој нади и ж л.и, да се ускоро врати у мајчу Србвју, али му гла судбина Јснрата ту срећу и ње!ов слмртни час имао је 1едан бод ввше, јешу ваћу жллост ва преганам свршетком жавота. У п[Орсђеним редоввмл ваљаних српсках чаногнака, губатак Накоде Вааићи осећа се као једаа велакл штета 8а »емљу и њ*:не будуће ве лике задатке. Вечан му свомен.

ИЗВШГАЈИЗ СРБИЈЕ Вукичевмћа Саву тражи Кристанв Вугвћевнћ КрагЈ јевац Лудвигштраее број 58, В.кићевића Косту, Живорацч, За рију ■ Владету ђаке тражв Хрвстмва Вукачеваћ Краг јевац Лудввкштраое Ву јановић Нмкола мвјор тражи га

Давица П. Драгомировић Крвгујеввц. Врсаловићка К: тарина извештава Да су јгј синови здрави. Вражалвћа Јована тражи жева Лепоеава и јавља му да је она са децои здрава код својих у Београду' Делвградска ул 30 Војковић Мидив ју Ката Лазаревић јавља да Љубичине карте добвја и | моли је да се и даље о њиховии извешгага. Пека пита Милввоја или Рашу да ли зна за Мвливоја Јојковвћа. 3 датковећ Милорад желевничар ту ажи га состра Вадосава^ из Београда ДечБнспа. ул. 5 Владисавлевића Момчала бравара и шофера тражи га његова мати Стојка Милиоава Пантића вз Чачка. Владимировић Божу тража сеотра Ангелина и Мара; његови суови здрави у В *еву. Витао Стеве асролипв јевља Драг. СолдБтовић д . су Стеван и његови здрави Вукановић Радомир свештензк аз Бруса моли цријателе В позаанике, да та азвеств на његову алресу, ако би ко шго знао о Васидвју, Драгоивру и Милану НиколБЈевићу. Вучунчвћа Антонија обвезника тража Зорка Вукунчић Крушевац-Краљево. В јзћч Малорадч тражд отац пројта Вујић В >њ. Б»ња

Вор^ић Љубомир да извеоти Софију Вергић о Перн Мгрковићу арт. поручн. и његовој бр>ћн Анти и Влајту и вету Мвлоју Таковска 46. Вмјновић Кри(тиаа са децом и мајксм здрава јв у Г, Мвлааовцу и моли да јој се иош»ље новац. В.јновић Војаслава војника иоли Р, јић Војиновић ив Чачва да се јави. Влзјић Петар судвја здрав је. Жени је послао новац и моли је д* се јави. Влајић Зорку моли Једка Свет. Попадвћ Алексивац да се расидта о ње! ној браћи Петру, Воривоју и ЉубомирЈ т . Дусанка М. Новаковић пата за брата Мвшу Зоковвћа и зета Љубу Марића. Вишочки Никола трг, помоћник и брат му Љубиша ђак ргалке да се јаве родитељима. Вићентвјевић Олга е братом Ацом јавља се својима да је живл и гдрава. Витезовић Махаило вз Маонвце да се јгши својима. Тако исто и Ковачевић Никол«, Мвлввојевић Миденко, Ружић Мвлутин, и Ђурић Дратан сви , из Маонице. Вчторовић Николи грађевинару јавI ља Дара Николаћ да су са децом у њзховој кући сви здрави. Зорка оста, ла у Нишу. ■ Вујић Ридовае пеш. кан. да се јави Јтле! Влјићки у Кнажезцу.

ДНЕВНЕ ВЕСТИ

ОФанзива на Балкану. Вест, да је на балканзкси фронту огночела офлпзааа излзвалг је нво писаао олушевљење у савезначким војскама, нарочцто код Срба. Балкански фпонт. Ј.вљају из Плриза да јв рзтаи Савезнички савет на посдедњој оедници решво да п ч јача балканзки фзонг. Ускоро ће се вспоолати за Содун ј лки контигента вој же. Још јрдчн двобој. П водои је шог сукоба г. Карапанос бзв. пвсланзк еаирска послао је оведоке блв. солунжом нр фчкгу г. Гздаеу. Нозод оукобу Ј9 уврвцч, к.ју је г. Гудао нанео пуковнкку ЗиибраКЛ8ИСЈ г . <| Грчки гвнералшгаб. | Атански »Патрас* позива у уводном чланку грчки гонерадштаб да поднеое о.тавву. *Неа Е :ас» тражк, да оставку под несе генерадштаб, а ве г. 3 *имас. Маннф стаи«јв у Ц*риграду. У Цари раду су одрж не ввличанстаене мат фзсгације у корист мир-. Франц>з спасао Србина. Српска пошар днвк С ојан Жлв ковић купајући се јуче по подне у мору н р далеко од авијатсчког логора аочео се изк нада давити. Срећом завђе фравцуски шофер Монт. ф. ј са св јим аутомобилом, који без окде ања скоча у морв и извуче вз воде ећ онесвеслог Стојана. Ово дедо залужује сваку похвалу.

ње католичке попове. Положтј грчког митрополата у Драчу с.чатра се критичним. Читуљљ Синоћ, између 5 и 6 часова, преминуо је у грчкзј Држ. Болнаца Накода Вааић, начелник округа тиквешког, после крагког а тешког бодовања. Смрт Ван^ћева изазвала је тежак бол код свах његових пријагеља и пошазика који га 8нају као ретко честатог човека. Његова је смрт тако исго дубоко ожалостила и уреднчшгво „Велзке Србије" на којој је он са ретким младићскам одугаевљењем сарађивао. Олело посмртник остдтата Винићеввх из8ршиће С8 у српсшј цркви св. Саве, где ће они биги превесени и одакле ће пратњч поћи, данас у 5 часова носле подне. Галијански лист. Кроз два до трп дана почтће изла зити у Солуну дневни талијански лист <Глас Италије«. Чист приход припашће талијанском Црвено.ч Крсту и породЛцама мобилисаних. Ллст ће се штампати у штампарији <Аквароне». За Николу ВаниЂа. Другови пок. Николе Ванића начелника окружног приложили су у место венца сто драхии да се подели сиротним ср'сквм взбеглицама а за покој дуие Николине.

рдзне в^ет^

Врењв у Албанији. Пр«ма весгима из Албаније, Аустријанци су почели да хапсе и тамош

— «Делн Телегрвф. сазваје вз ПаI иза ла је син гевервла фон Бвсивга џелата Бедгије, подофдцир Вијннг,

заробљен у Пикардији од стране Француза. — Славни талијански песник Габриеле д' Анунцио ићн ће ускоро у Лондои, да одржи вонференцију о талијанском ратовању.

Са нашег Фронта — Српски званичан извештај Солун, б. августа. На дан 5 августа артиљерујска борба дуж целог фронта бег аешадчсних нааада сем у аределу Лерина где су наш г предња делови водили борбу са Бугарима« По арикуаљ^ним аодацима Вугари су 4. свгуста аретраели у М^тлену огромне губитке и то: ареко 400 аогинулих и 600 рањених. Сем тога ми смо заробили једног кадета и 43 бугарска војника. Негријатељ је у сзоме бегству побацао много аушака м осталог материјала, Наши губицк су несразмерно мањи. Заузећв Багамоја Лондон, 6. августа. Генерал Смут јавља, да еу енглеске трупе 8ау8вле раскреницу пруга, које воде у Ноогоро и К -лусу. У томе правцу Еаглеви су само 25 миља далеко од главне ж»љ. пруге. Трупе геиерала Вандевентврж по ваузећу Ппатуе напредују кж Дчлуси Килеси. 2. августа 8аувеле су британске поморске снаге важну араиску варош Багамојо на 36 миља сез^рао од Длр ес-Салаамж| Ј Бомбардовањв Валоне Рвм, 6. августа. Јавњају из Вллонј, дајв ноћу измвђу 1. и 2. авгуета једаж аустријска ескадрила хидроплана бомоардовала обалске бате1 рије талијанзке код Вдлоне. Талијааи су их гађали тоаовима и успели су д« оштетв један хидроалан. Аустријско повдачење Лондон, 6. августа. Доаисчик »Морниаг Постж« тел*графлше иј П троградж: »Сваки покушај одупирања аустро немлЧ(Св в)јскв на фоотгу код Ллвова сломљвн је од руских трупа. Оеом усаеху доаринвло јв и нааредовање труаж генерала Счхарова као и усаех левог крила које је успело да заузмв Делатин у Галицији, важан ценгар одакле св праступж карпатским клвн Јима. Мађари ев утв;ђ т ју Букурешт, 6 августа Ласт „Универзул" јавља да мађарске власти утврђују журно вароша Баната. 1200 (аробљеника и* тем«шварског логора ■ 11000 талијанопх заробљевика из токејског логора употребљени су на овв радове. 32.000 »аробљенака граде жвљ. пругу Београд Ваљево. •