Velika Srbija

БРОЈ 127.

В К Л и V А СРБИЈ А

СТРАНА 5.

амј кући. Молв за мзвештај о братуМилан да јој пошаље одиах новац. Мида М. Николића мајора, Босанска ул. 61. Беофад. Млића Стеаана, интевд., извештава Анђа Илић, да су његови сви здрави, во да су у новчаној оскудици- Н>его ви су код куће у Београду. Проте Матеје 65.

Илић Стеван, редов, да се јави својој жени Љубици, која је у селу Бањици код Београда. Илићка Цана тражи синове: Десана и Милана матуран., Радмила поручника и ЈБубивоја ђака регрута и извеш* тава их, да је она здрава у Крагујевцу. Од Милана добија извешћа из Сомбора. ДНЕВН Е ВЕСТИ -

Есад паша у Солуну. Јучв по подне око 4 часа стигао је Ј у Солун Ес»д паша, бжв. првдседнвк | албавске владе. Он је дочекан са сви- • . иа вој тем почастима. Францу ска и ен- ! глеска почаснз чета биле су постројгне на кеју, а француска музика поздравила је Есада. Дочвку је ирнсуствовао и генерал Сарај. Есад паша је одсео у хотел Сплендиду. У њего*ој' пратњи је наш бнв. посланик на Цетињу г. Панта ГавриловићСмењивање гекерала. Према вестима из Атине, бнће смеж,ено још 8 грчких генерала. Генерада Москопулоса замениће брагадни ге' иерал Параскевопулос. МоскОнулос је већ примго дужност шефа генералштаба. Бугари »прете.» Према вестима из Берка бугарски листови, узнемарени држањем Руму нвје упућују овој претње: <Руиунија, жиигу они, има неочекивану прилику да пружл братску руку Бугарској, ако хоће да избегне судбину Србије. Озо је право лудило величинеПсћрет Христодулов. Пржликом јучерапЈаег митанга у А тини становништву су раздаване прокламациЈ - е саЈпортретом пук овннка Хркетодула. Митинг гунариста. Данас ће се у Агинн одржати матенг гунариста. М официри дезертнрају. Велики број аустријских официра жа челу са једним мајором пребегао I јв у Румунију. Онж су сви изјавилида «у ситн рата, коме никако нема краја. I Још 50 000 л>уди. I Атински »Астмр' пише, да Ј'е ратI Н 2 савст савезначки решио да пошље I новг војску од 50.000 на балкански | фрокг. Стањв у Сврезу и Кавали. Пред бугарском најездом три чет1 »ртине стаковника побегли су из Сереза. Остали су сано Турци у варо*ш. Од грчких втгсти остала је само жандармераја и неколико чиновнпка. 1 Варош је сасвим опустеда. Радње су I »ећкном позатваранс. У Кавали је стањв очајно- Станов*ипи су већжном побегли на Тасос, где н фравцуске в*астж размештају и «а6девају свама иотребама. Трговачки биро у Солуну Генертл Сарај упутжо је пари :кој грговачкој комори ноту, у којој нх ■огива да организују увоз артжкала жз ^р^нцуске Ј Солуи, који данас има Ла саабдсва пжтребама 265-000 станов-

ника саме варОшж и око 1.200.000 Ј МакедОиаје. У Солуну ће се ради то јга основати трговачхи бнро за увоз | из Француске. 1 Иидуетрија у Србији. Бугарсво млниегарство добило је взвсштај да се еамо у ћуприском ^кругу калази 39 фабрика и то: 1 фабрика шећерн, 1 за соду, 26 рагнгх нарних к моторних млинова, 2 фабр. цемента, 4 стругаре, 1 фзбрива стакла, 2 за прераду конопља, 1 за коизервирање меса п 1 за нрераду свилених чаура. Минкстарство проучава питзње о томе да све текетидне и ужзрске фабркке у Лесковцу дадв под ?акуп.(Утро 31 У) Као тто се ввда Бугари и аа тај начвп п.њзчкају приватну нмовину паших поробљепиж грађана, али века пх, пресешће ми усноро сво то.

Са нашег аронта Солун, 15. августа. — брпеки званачан извештај На дан 14. августа нагие труае у Меглени аро/ужиле су своје наааде и етели вите бушрских ровоеа на разнилг тачкама. Уобнчајени бушрски ноКни арвтив-нааали остају као увек без усаеха. У правцу Лерина активнвст 6угарска је ослабггш. Два нобна наиада 14. и 15. августа потауно су аропала мод нпгиим ирвтизнааадима, ври којима смв зиробили два бугарска офигучра са доста војнггка , међу бугарским легиевима налазе се и два офигргра. Наши храбргг авијатичари свакога дапа воде борбу са неирија телскггм аеџвалшгима натерујуЛи их у бегство. Српеки уепеси Из Квзапе телеграфигиу , да су сриски иолвжвји на фрџнту Остро ва неосвв/иви. Бугари шрело »е из офанзиве у дгфинзаау. Срби су усаели да аредру у неаријатељске линије с ом стране вароши Остршва. Они су заузели и утердили село Натели , које лежи на жељ. ирузи удалено један сат фд С*рввића. Последица пораза 1Джрих, 15. августа. Аусгријске админкстративие власти Буковине премештсне су у Пегроварадин у ист. Мађарској. Бомбардовање бугарских обала Псриз, 15. авгуета. Телеграфишу иа Софије: Руске црноморске ескадре крстаре аред Вуртасом. Руски торииљери бомбардовали су ирогилог четвртка сва мала бугарска аристаништа између Варне и Валчика. Услед нвуспеха Базел, 15. августк. ,,Берлинер Твгебдат 11 јавља да су четирп генерала бригада и један генерал дивазије немачке војспе етављени на расположење. Један бригадни и један дивизиони генерзл саксонске војекв тккође су стављени на расподожење. Талијанска краљ у Горици Рзм, 15. августа. Италијански краљ је свечено ушао у варош Горицу. Улазак оелсбодиоца у заувету варош по^дрављеи је бур иим оввцијвми. Слом турскв офанзиве Петроград, 15. августа ,,3ван«чни лист кавкаске војске“ јавља да је сваки покутај турске о фанзиве ез сектору Муш — Битлис, сломљен. Руска је офанзква на томе фронту врло јака. Почетак њен даје нам одзвчне резултате.

П 0 Ш Т А

Саопштвња — Ео ана, у којој се бодници налази Јона Тановзћ, новцнар, молим дв ме нзвести тгоело урежиигатва ,,В. Србије* 1 . — Новииар Бркић Позивају се да предетану Кр. Срп. Ген. Консулату ради пјв. еаопштењс: Деда Миодрага Ристића еирочета од 3 годнве бр. 1864. Лујо Коловнћ инжкњер бр. 2300, Тра]‘ко ПопоЕвћ и ЈБубомир Поповић бр. 2299, Петар Гајевић учитељ бр. 2279, Милан Никшић бр. 2294. Милосав Јовановнћ, грогерист бр. 2297, Добривоје Мојсбв1, ст. технкке бр. 2295. Адександар Димовпћ пр. поштар II. кл. ради и8весног обавештења; такође моди се сваки онај који буде што знао о г. Двмовићу где се налази да гзводж ззвеетити исти Консулат. За Србију — Драгомир Вадојковић извештава евога оца и стрнпа Видојковићееело Варош, орез сврљишпи, окр. нишки — да је зарав са браћом Вукашином и Нжколом. Моли за одговор истим путем. Пера Ј. Марјанозић извештава своју жену Даринку П- МарЈ‘ановић Сремска бр. 4, Београд, да је са Бором ж Свегом жив и здрав. Пера Ј. Марјаножић извештава свога оца Јеврема Марјановића Краља Александра ул. 75 Београд да је он, као ж Бора м Светомнр живи и здрави. — Дутан Павловић из села Сирдија, ср. подгорски, окр. ввљевски, извештава своју жену Косану, да је здрав с* браћом: Мнлутином, Драгутвном и Војиславом. Модв за одговор иствм путем. — Јефрему Рашићу, књижару. Неготии (Крајина). Драгољуб Рагаић јапља ха је са братом Ђоком жив и ?драв и моди ва изветтај истим путем како је на дому. — Петар Накић поручник из Крушевца јавља да је еа сином Радони-

ром и штраном Војом адрав. Моли за извештај истии путем. — Мвлан Станковић рез. нарвдник нзвештава своју фамилију у Тешипи да је с Тиеом и Стојаном здраво. За ово мо»и Персиду Станковић, Ниш, Обилићев венац 1, да је известж, — Пегоадијоки поручник Божидар Јовановић пита за мајку Јулку, оестру Јелу и брата Стехвњу, типографа, Крунска 39, мола их да му се јапе преко Прв. Крста у Женеви на бр. поште XVI. — Наредник Милоје Игрутиновић, извештава евога оца Петра Игрутиновића село Швлопај, ер. качероки, овр. руднички, да је са братом Тихомвром жвв и вдр&в. Такође еу из истог села живи и здрави: Радојнца и Богдан Алексвћ, Илија и Милоје Ви дојевић, Драгољуб, Драгомир, Вељно, Милић, Димитрије, Будимир и Војиелав Митровићи, Богдан и Радосав Павловићи, Витомир Богићевић, Будииир Стефановић, ЈБубомир, Тихомир, Лека и Дескмир Сврачевићи, Марјан Кретић, Војин Аџић, Мидан и Душан Марвовићи, Обрад Антовић, Богосав Мићовић, Грујица и Бранко Лазовићи, Милија, ЈБубомвр и Драгосдав Савковићи, Радосав Савић. Горе нменовапи моле овоје фамндије да им се јаве исгим путем нли Веогр. Новпна на ношту бр. 801.

Објава Упнс ученака основне школе у Сри Избегличком Логору почеће 16. августа тск. год., а предавања у иетој школи почеће 1. септембра тек. год. Ово ое јввља заинтереоованим радп јзпвња и управљања. Иј кавпеларије Владиних Комеснра 110. августа 1916. Бр. 1080. Ссдун.

Позивају ее сви они, који еу од ;комесара избеглачког логора узелм на поолугу државне крзвете, да их у року за три дана врате комееару логора, и евоје реверее приме на уииштај. И* канцез ‘-рнјо Владиних Комесара Вр 1059. 10. августа 1916. Солун.

П АДСЊА КОД ТИРИНГА, ул Веннзелое бр. 5. КАКИ одело за гг. оФзцире у свима бојама. — Одело од пхатна, блуза, чњкшира, вошуља, крагна, машни, марама з т. д.

€>0-0-23-0-63 О 0-00 -0-00 ■€» ф т . Ј Кад се решите што да купите *

посетите прво ТТТРТТТТГ Л Јт А лА Д и улица Венизелое бро.] 5. НаЈ‘веће стовариште разнкх артикала парочито за војно потребе. Огроман избор одела од пдатна панака, — униформе »какз«, ципела, камашна кожних и вунених, пољских 1 :ревета, јасгука пнеуматичних. Мрежа противу комврада и мува. Потпуна опрема: торбе за еекције, денвове, путиичке торбе и куфери. Кожних кајишева, корбача.туриетичкгх штаповн, АПАРАТА з а БРШАЊЕ и све принадлежие делове. Све врсте парФИмерије. и т. д. 17—90

9 2 $ * 0 9 1 $ 0 9 9 9