Velika Srbija

БРОЈ 157.

ВЕЛИКА СРБИЈД

СТРАНЛ 3.

Д НЕВН Е Српсии профвесри на петроградском ^'нивврзнтвту. По једнодЈшној одлуцн универви тетског савета у Петрограду доајен фидософског факултета понудио је српеквм нрофесорима г, г. Александру Бедвћу и Станоју Стапојевићу катедре славистике на петроградсксм униперзитегу. Долазак Ига.пјава Данас је дошао јсдан нов контигенат италијанске војске који је са франдуском музиком на челу прошао солунским улицама. Оставка гензрала Моснопулоса. Пз Атине телеграфишу, да је шеф грчког гекералштаба генерал Моско-

ВЕСТК Млтинг на Кипру. Јављају из Атине да је на острву Кипру организован велики мнтинг. Манифестанти су одобрили револуционарни покрет у Солуну и изјавили су да су готови да се туку са вековним непрнјатељем Грка. Лре.ма једној десеши маса је добровољаца уписано. Вамност нритског покрета. Венизелистички дистови јављпју да се покрет на Криту са великим успе хом развија. Бобуаеннпи су поотааи гссподари вароши Капе, благодарећв учешћу жандаркервје и 14 пеш. пу. ка. Н стаповништво у оетадам местима Крита почедо се бунити. Јеврејзка Нова Годана.

између те шуме и шу.ме Сенг Васт истод пута за Б.етим. Целокупан број заробљеника у тону јучерашњег дана износи 1200 војника и 30 митраљеза. Солунски ф р о н т. — Артпл.ернска борба на Сектору од Струме до Вардара. Било је јачих сукоба, нарочито Га енглеском фронту у области Дојранског Језера.'* На српском фронту нвје бпло пешачке борбе. Савезничка артиљерија је јако бомбардсвала непрнјатељске положаје у области Брода. Псточно од Лерина, француске су труне храбро давале отпор, јаким бугарскмм спагамаПепријатељ је ту претрпео огромке гу- ј битке од наше артиљернје и био је прнморан да се у нереду повуче.

Румунски коминике Букурешт, 14. септ. На северном и северозападном фронту била је борба патрола. У долини Јул-а, воде се врло јаке борбе. Наше су трупе напредовале у Добруџи. Не пријатељско десно крило напало је у великим масама 3 пута, али без икаквог успеха. Немци признају Париз, 14. септ. Наши авијатичари стално бомбардују вароши и станице у Алзас Лорену. Један немачки коминике признаје да су нашн авијатичарн бацали бомбе на Крупове радионице као п дефанзввну одбраиу аустро-немачкнх трупд у Ердељу. Протест неутралних Ротердам, 14. септембра.

пулос поднео дефинитивно оставку и да ће вероватно иступнти из Грчке војске. Осим тога јављају, да су генерал Москопулос и још 500 официра потписали мемОрандум. којије.већ предат краљу Кснстантину. У њему траже интервенцију Грчке на страпи Споразума. Рсволуционарки покрет Уписано је јучв у револуцаонарни покрет више од 2 600 резервиста. Одушбв.Бење је велико код свију оних који се уписујуСпоразум и Грчка. «Атина» пише. да ће Споразум предаги грчкој влзди ноту у којој ће тражитн да пзврши потпуну демобилизацију као и да отпусти регруте и да преда све пушке и мунвцију. Он ће тражпти да му се предаду арсенали и грчки сумарениГрЧЈа к Намачка. Јављају из Женеве да ће према постишутом споразуму између грчког посланика у Берлину и министра спољ-

Сутра је јеврејска Нова Година. Овдашљи главни рабгнер уступиоје пркву код своје куће искључиво за Србе мојсијеге вере, којасеовде налаае као војивци илп избеглвце. Помвн углрлирп јунациггЈа. У недељу 11. ов. мес одржан је на седеском војном гробљу помен умрлим јунацима, који нису били срећни да дсживе васкро Србије, Слава им! Општа мобнлмзација. Јављају из Атине да се у најскоријој будућности очекује општа мобзлизацвја. Потопљека лађа. И* Атвне јављају да је немачки сумарен потопио грчку лзђицу »Асимакас«. Не Зна се шта је било са поеадом.

Западпо од Лерина Руске и Фран цуске трупе борнле су се са јаким бујгзрским снагамз. Заробљено је у тој • борби 50 војника и 4 митраљеза. Авијатика. — Пре 2 дана франЦуски авпјатичари издржали су 47 ваздушнпх борби на фронту Сом<?- 5 непријатедских аероплана оборени су, 3 су оштећена и морали су се спустити.

Саопштења Умољава се госаођа пок. Когте Ивковвћа директора, да се взволи јавити Владиним Комесаргма. — Да взволе предстати Краљ. Срп. Ген. Консулату: г. г. Милутин Ј Поповић ао бр 2669; Дамњан Божић, наставник 2670. За Србију — Дам. Димитрвјевић, шеф војно поштс бр. 504, извештава своју жену Иаталију у Алексинцу. да је са брат Јовом п зет Вељом здраз и иоздаав ља све. Моди за одговор преко Црв

»Холандскв Новине« јављају, да је секција нрдарландских држаза унутала владама назовемских земаља адресу поводом одвођ?ња француског становништва вз сев. Француске. Циљ је тој адреси, да неутралне државе иатервснашу како бз моралне патње тога стаЕовзиштва престалз (Радио).

|Крста у Женеви. — Драгољуб Радовановић, Димитрије Антвћ, СпасОЈе Тасић, Младен Нешић поштари поште 504, взгештавају своје да су вдрави и моле за љихово злравље. — Властииир Гавргловић учитељ, рез. пешад. поручнак, лепо мола друтове и познанике да га игвеете, ако буду ма у ксм листу прсчитали тто о породици му, која је осгала у Параћину, јер због боловаља у Фраицуској, наје могао до сада ништа дсзнати, а новац који је слао, нати се враћа, нити долази потврда о пријему. Адреса преко Јовице Буко сављеваћа начелника среског »Владини Комесари« — Солун.

0 Ш Т А

нех послоЕа, трупе Хацопулоса бати ускоро испослате преко Швајцарске за Грчку. Према инфор.мацијама пак. из рлздајућпх атинсквх кругова немачке војне власти неће дозволити дз се грчке трупе врате у Грчку. Оставка грчкв владв. Јављају из Атине, да се тамо упорно одржава уверење, да ће г. Калогеропулос с обзсром на озбиљне догађаје поанети оставку. Међутим сам г. Калогеропулос изјапко јеповодом тога: „Ми се у овим озбиљним приликама нећемо повлачити. Ми не дезертирамо*. Лист у Београду. У Београду је почео излазити лист «Белградхирлап» на мацарском језику. Уређује га неки Сигисмунд Бошковић. Абонирање овог листа обавезно је за све српске чиновнике који су задржани на појединим службама. Ичцидеиат у Паризу. За време литургије у грчкој цркви у Пари*у, грчки манвфестацги су упали изненада и прекинуди службу. Забранили су свештенику да изговори уобичајену молитву за здравље краља. Једанје од манифестаната др жао говор, после кога су ови викали; »Доле са краљем! Жизео на;од! Живела Француска!«

Манифестацкје у Португалгји Мадрвд, 14. септ. Бурне манифестације биле су у Лисабону. Дошло је до нереда. Ухапшено је 67 лица. У Опорту се изродила борба између полицнје и манифестаната. (Радио).

Француски коминике Намбл је пао Париз, 14. септембра. Северно од Соме борба која је од почела прекјуче, продужила се н у току јучерашњег дана са великим успе хом. Савезничке су трупе продужиле своје напредоване и испуниле су оно што им је стављеио у дуЖиост. Фран цуске су трупе успеле јуче пре цодне да постапу господари всточним и јужнпм деловнма села Комбла. I Бихове су патроле успеле да дођу у контакт са енглеским трупама који чисте од непрнјатеља северозападтш дсо Комбла, Најзад је цело селл нало у Француске руке. Плен који је задобивен у Комблу огроиан је Немци су имали ту врло мнОго муаиције и животдих намириица. Французи су покЈцшш 0 ко стотину Чапуштених раљеника. Село је покрпвено немачким лешевима. Француске трупе у своме нанр доваљу заузеле су једну малу шуму северно од Фрежикура, већи део утврђеног тсрена

53

Орпско Трговачко Друштво А. Д. — С 0 Л У м Мисир Чарши бр. 3. (Спроћу Цептрадне Поште у ггради Хотел ,,Слободе“—,,Ш)6г1б‘) Обавља све банкарске, трх^овачке и транспортне послове. Врши обачне и телеграфске новчане исплате за Србију, Швајцарску и све Савезничке државе. Прима новац на штедњу и чуваље. Обавештења бесплатно. 13-Е0 УПРАВА.

: 0

Са болом и тугом јављам мојим ероднвцама и пријатељима, да је мој мвли и накада неарежаљени синовац Велисав МладоЕОвгФ. каплар 4. чете 3 бат. сдазно погинуо па двн 4. сецт. тек. гот. на положају „Кајмакчалан“, храбро ее борећи са својим друговима за сиас миде нам отаџбине — као и љегов старији брат Еитомпр Младеновжћ каплар 7. Фатерије брд. арт. пука, који је такођо олавно па° у борби код Прокупл.а прошле године, храбро се борећи противу мрског непријатека — Бугара. Солун, Сентембра 1916. год. 3» навек ожалошћени стриц МЛАДЕН МЈ1ЛЦЕНОВИЋ р. пеш. канетап из Косјерића