Velika Srbija

ЗРвЈ 345

«а Е Л И К А СРБИЈА«

(ГГРАНА 3.

ие Владе слободне и преаорођене Русмје предстаз^ !едно од највећих политмчких дела које је иззршеко у току овог рата. : Зез сваке сумње да ће она одјекнути свуда у Пољ-‘ јкој и да ће пробудити' задозољство и јаке си.*патије према руској нации. Прскламација истиче лрмнцнп уједмњења Пољ:ке која ће бити независна док аустро-не.чачки акт узима за осковицу само

иринцип једне пољске државе без икакзе независности, и који се однссн само на један део Пољске како би се од тог онакаженог организма успоставиоједан политички инстру.менат. Једино ће војнмчки сгвезвезати Пољску за Русију, саеез који ће се закључиги нзглеђу два слободна и једнака народа, којн ће бранити заједничке интересе.

сн5ки, ксји ге буде њоме служис, па ма и мање школске спреме био, лако етоћи пркступити изучавању енглеског језика. Како је материјал у данзшње доба весма скуп, то се етора водити рвчуиа о броју приетерака, који ће се штаглпати, те с тога се етоле заинтересовани да похитгју са поруџбиком. За поруџбин) треба се обраћати непссредно писцу који је као јтуетач у »Општој Енгдеској ЈБолници« бр. 38 у Микри.

Деевне вести

Лмерика а Француска Из Париза јевљају: Францус ци посланик у Сједињеним Др«вама био Је предмег врло одушевљеие манћфестације артзиком седнице у конгресу. Г. Жисераи је дошао у кап^тол отвореким кол^ма. Посмзграоци који су се налазили п ед аарламентом позиавшн фран ууског посланика аплаудирали су а поздргвили цредставшка чаше зеетље. Пешто је председлик закршко са читањем мнв•и мниистри, судије најаећег суца н чданови конгреса аристуаиди су иешем носланику и на најтоплкјн и најдирљивији начии изразилн радосг што је њихои земља једном за свагда везанг са нашом н уверење да ће крај рата бкти тако исто сретан као развој рата за иеза1ИСНОСТ. Ст&ње у Шпаиији. Према једном званичном т»деграму који је консул Шданије у Солуку прии^о ред И етир владају свуда у земљи. Сгио у Заиадониду осталг су затвороне неколико зграда услед ма нифесгеције која је бида у прошли петек и по чијем свршетку оглашено јс опсадно стање. Исте зечери вође демонстратдиЈе су предузелЛ рад. Ниу једној другој провинцији етир није нарушен. Најбољи доказ реда «ојЛ влада свуда, је зајам са једне милијгрде који је до !8 *арта до 5 часова пскривен са успехом који прееташа свтко лредвнђање. Вести које се одчосе на антидинастнчки и револуционарни покрет текденциоз•« су и лЕжне. Популарност крвља је таква да он ке може иикада б>1ти жртва јсдне пропаганде. Кајзер у Сен-Кантену. Из Берна јављају: Кајзер, у друштву са кронпрккцем и маршалом Хинденбургом посетио }в целу линију Сеи-Кантена.

Српеке цигарете каке донски специјалитет. Упрааа Државних Монопола изрвдила је и пустила у процају, искључиво за српску војску, цигарете »Македокски спе-јбр. 848. у Сслуну. цијалитет« од једиог грама без пнска.

Објава Председници н деловође општ. судова кав и чииовници самоуправних телз, којн се калвзе као избеглице на грчкој територији, а ван војне обавезе, да се одетах јаве Владиаим Ко.месарима, или Јаве своју твчиу адресу са иазначењем: њнховог звсња, место службовања, вреке од када ]е у томе звању, колико кета месечне систематкчне плате, Мз канцеларије Владиних Комесчра, 10 мгрта 1917. гсдине

ВАЖНЕ ВЕСТИ Петроград. — Великн кнез Кирнло ухгпшен је. Рим. — Јављају, да се мар шал ФалкенхгЈН налези на нталиЈгнском фрснту, Држн се, да је он одређен да водн сфанзиву проткв ИталнЈе . Вашингтон. — Поштанске а■ иернчке властн предуз ле су прсе мере протнв немачке пропагинде. Пацнфистнчке карте које су остављене у многоброЈнкм ку'тнЈама у Њу-Јорку ухваћене су н уништене. Оввј факат нсма преседана у вмеричккм аналнмв. Лондсн. — Из Вашннпсна јављаЈу да јс јуСен Полу,'у провинцнјн Минесоти, некн Шарфенберг изведен пред суд што ц упућнвго сво/нм рвднтељнма у Немачкој писма у којнма уе соаорно да су 10 мнлисна Немаца у СЈеднњенкм Државама готови да се днгну против пред седника Внлсона.

Ове ће се цкгарете за оада

Нађсн орден.

Јуча нађен је на улици један

продаеати у лепим кутијама сд ј орден Белог Орла V ст. Позива по 100 хомада, по 7 драхми илн|се дице које га ја изгубило да

1000 комада по 70 драхми. Српска Оотрошачка Задруга ИздаБање иаетирница за ке еец март т. г. псчиње гд 21. т. м. На ово се скреће пажња члановима да крипадујуће намирннце изузму до краја овог меееца. ! се јави Генералном Консулату. Из Канцедгрије Краљевско јСрпског Геиералног Коксулата !у Солуну 22. етарта 1917 годиве. Бр: 1583.

Помен. Драгутин Петховић, из Него тина, прИредићг на дан 26. ов. етца. у 19 часова, у цркви у 'јМикри, полугодишњи поменсвсЕнглеска грдматкка ‘ ете брагу псч. Николи ПетровиДата Је у шгампу »Граетати-; ћу, бив. учитељу у Плавни, окр ка енглеског језикЕ<г, коју је пс! крајмнски. (Кпрзину и Велвуд>), Израдисј Моле се пркјатељи и другови Ђ-.рђе Петровић, учитељ и бив. покојннкови да дођу а присусп< резних уз сзрадњу рез г<е' твују свом тужвом помену. ш-д. поручника г. Јоваиа Т. у не дељу 26. мзрта т. год. у Тодороваћа, школског надзор- Ц р К0И »Св. Саве' даваћемо чеНИКИ. : трдесето-дневки парастос нашеет Књига ће изнети десет штам- 1 брату односно шураху — ујвку паних ТЈ.бака, а цена ће јој се | Николи Г. Поповићу сзр. богоодредити доциије. Поред СВИХ' слс ву, бнв рсзерз п.поручику грематнчких правила у овсј! из Ј} е , коаца, кеји пссле дугог књ^зн цео први део посвећен је! и -јсшхсг болоаања преет.ину у исвЉуЧибо изговарању поједи- | Парнзу не дочекавши да оиди них слова из енглеске азбуке. гЈ СБО ј у оггџбину, своје родитеље у додатку се налазе прнетериј и рођаке. из рвзне коргспокдс! ције ем- ! Ожалосћени брат Ђорђг Г. глсског јсзикв . ' Половкћ учитељ, зет Светозар У о( ште хњнга је удешена « | Костић — сесгрић Драгсљуб С. марљиво сређена тако, да ће Костић — писар приправник.

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ Са кашег фронта — Српскн званиадн изЕештај Солун, 23. марта. 22 мертз ништа зиачајно. 21 мврта оборен је нашсн ватром у Моглекм један непријатељски аероплак. Он је нагло пао у непркјатељске личије северио од Преслала. Велики кнеа Никола Лондон, 23. марта. „ Та,п\су» јааљаЈу из Петрсграда, да ;е Провнзорна Влада морела > чинити уступке рево- ( луцнонарнкк осећањима. Кад уе: Цср абднцнрао, наимсновао јс\ за генералпсима в елкког кнеза \ НнколРЈевића.. Провнзсрна Вла -' да поништнла уе сво нанменозење н одлучнла, да арховну команду не може нматн ннЈе-\ дан члан породнце Ромгнова. } Петроград, 23. марта. ј Всликн кнсз Никола у пратњн два комесара Думе стнгао јс на своЈе нмање на Крнму, где ће се настаннтк. (Ррдно). Ррипреме Америке Њујорк, 23. марта Влада ће тражити од коигрсса мобнлизгцију 500.000 људн н кредит сд милгјгрде долар». Посланлци и сенатори — бацифисти, псшто су посеткли биргче, врЕТили су са и трвже

рат. Опозкцчја је врло слаба. По свему се предв^ђа сгмо 15 гласоеа опозвције у дсњем)ларламенту и 8 до 10 највише у гсрњем. Дебале коигреса трајаће само неколико дана (Радис). Нереди у Немачкој Париз, 23. марта У Берлину, Диселдорфу и Келну дошло је прошле недеље до великих нереда, услед смањивања оброка у хлебу. (Радио). Руски социјалисти Петроград, 23. марта Социјалнстнчки лнстовн у Рускји стално гсворе о продужењу рата којн ће оснгурати погпуну политнчку слободу ру ■ ског народа. »Работннчески Вестник « орган социјал-демократије пише: *Мн не тражнмо мнр нн од кога на прстив, мн ћемо продужнтн рат против виновннка ове међународне кланице, Рсски ће револуционгрн, са оружјем у руци, браннти слободу к<цу су задобнли « Изијава кнеза Лвова Петроград, 23. марта Кнез Лвов изјавио је: Новк дух влада у војсци и нороду, који су више по икад поуздани, да ће добнтн рат. Њихоеа ствар слаже се потлуко са Сазезннчкоет. Мн смо ргш^ки да каставимо р&т до краја. (Р«дчс).

6АЈ&ОВИЈЕ ВЕСТИ П&риа, 23.— Повећгње америчких трупа поднеће се кокгресу ка одбрење. Регуларне трупе прелазе 700.000 људи. Петроград, 23.—Влала је наредила да се сва лицз, затворена са Цареет у Царскоме селу, преместе у Петропввловску тврђаву. Петроград, 23,—12 рускаармија издала је прокламацију: Виљем је увек бЛо протиБНик сслобођења РусиЈе. Он би повратио деспотизнм, кад би победио. Петроград, 23. — Народна влвда сткгла је у главни штаб и дсчекана од генерала Алексијева. Штоксхолм, 23.— Обрбзов&аа је нова шведска влада гкд председништвом г. Шварца. Пзрнз, 23 — Посланик Хазе изјавио је у ргјхстагу: »Немачка ет.ора закључити одмах примирје“. Цирпх, 23.-У Бечу и околини избиле су псбуне. Многв трупе ингервенисале су ради повраћсња рсда. Амстердам, 23. —»Локал АнцајГер* велк: Цечтралне сале учАчиће иове предлсге мира. Њујорк, 23. — У М:трополитен театоу приргђ-не су овације г. Жергру. Он је устао и тргжио, да се оне упуте г. Вилсону.

лотоком, у долину р. Брод?. Та утврђена линиЈа пробијсиа је прекјуче, 2. септембра. Трагови бор45е још стоје. РаСтурени сандуци муниције, бом4е, пушке, ранчеви итд. Прошао сам крсз искидане *ице прскачући ровове. Наш стргжар чувао је ту, на про лазу, не покупљени пљви. М« ло иа икже, у једној удољици лево, иеколико бугарских гро бова са белим крстовима од чамових двшчица. Прочћтао сам лека имена. Видех да су из 10. пука. . . На све стране земљиште изривено од гржната. По пољу растурене свуда чвуре од шрап неда, и парчад гвођжа од распрснутих граната. Некодико убиЈених коња леже са размрс* каиим удовима. Сиаазио сам всћ у Сетннски

поток. С једне и с друге страие поток«, као зид, уздћжу се ка мените литице. Десна од пото ка усечена је стаза, којсм се могло проћи пешице или мазгјм. Тим путем вршено је снаб девање нсших трупа. БуггрЛсу то знали, те је стога оваЈ пут тучен са Сспичке косе, нарочкто изјугра и по подне, у времену хад се мислило да иаши носе ручак кли всчеру. Наши су положаји били тога даиа испод Сазнчке косе. Саму косу држали су Бугари. У 16 сах. наши су вршили напад и» Совичку косу. Наређвно је да предњи најисгакнутији делови избац^ црвене ракетле ради тачиог обележжвања наше линије. Затим је отпочела јака кжнонадж наше артиљерије. По интензивиости арт. ватре знао сам да ће се вршити аа-

пад. Стога сам скреиуо с пута десно и испео се преко стрменитог камењгра на вис. Ту у заклоиу ранпје ископаикх, или боље рећи у камену кздубљеиих ровсва, склонио сам се од непријатељских метвка. Иза меие, преко потока, с брда, лезо и десно, дејствовале су наше батерије. Испод мене, нз 2—300 стотине метара, била је једна батериЈа брђана. Она је била лево, етаскирана једном узсишАцом обраслом ситиом шумом. Са мог места ја сам видио голкм оком топове и послугу. Непријатељ је тражио ту батерију. Док сжм ја ту лосматрао пало је око те батеријс 30 40 разорних зрна. Сваки час, чи нило ми се, п&шће граната посред батерије. Парчад од граната додетала су чак до ет.ог

склоништа . . . Кад свм се после 2 св.х. спуштзо путем наз брдо, срео сам једног рањеногпоручника из те батерије. Рекоше ми да су јсш два војиика рањени. Батеријаје остала на свомв лссту и дејствовала даље. 0 иападу тога дана, ја сам огтшигније писао у етојим изве штајиета.* »Совичка коса«. Ово, што сам свда у хратко кспричао, сгмо је увод у једну епи зоду коју ћу нспричати у овоме што слгдује: Око 18 сах. ја сает напустио моје склоииште и пошао нкз брдо да бих нзашао на стазу. Пре три дана, од овог догађаја, на овим псложајкма, вођеча је борба. Ту је Изгннуло много Бугара. У брзини, Бугари су их зачепркавали по камењу. Пошто у хамену иису мсгли копа-

ти, то су кх просто заривали камењсм, тек овлгш. Ту вндите иоге, онамо руке, глбве коЈ* вире испод камења. Страшгк пргзор!. . . Сунце се већ клоннло смирају. Бгјах сам: нигде никога ни по брду ни на стази. Прескачућх преко незакопаних удова од лешева силазио сам пажљиво преко камења. Н.чс&м осећао умор али мс подилазила нека Језа. Беше ме обујмио некакав страх. Све ети се чинило, да она рука или нога миче — да ме оне оч* глсдају,Погледао сам на сае стране: не бн ли јсш кога вндео. Бидо би ми лакше. За пакост — *игде (шкогж . . . (Наставиће се)