Velika Srbija

»ВЕЛИКА СР6ИЈА«

СТРАНА I,

ВРОЈ 378

Париз. — »Експсрглтер фран | се* Ј»вља дж је италкЈВнска вла-

дзје право да располажг са свим I проналасцима. и индустриЈСКим мзркама, који припа дЧУ непрн/атељским поданицша Петроград. — У Једно/ днев- | ној нзредби мснистзр војни ка д* публиковала декрет који јсј же да је (ра наклоњености прошла и да ће се унапр(ђ;ње у аоЈсци джвати од стране шефова сджним и споссбннм сфнцнрима Дневне вести

Млљуковљев програм. Све словенаже ковине, са јеава притајеном симпатијсм пишу о руској ревјлуцији. „Словенски Народ“ од 17. марта доноси опширан чланак о политнчким пганозима мин. спољ. послова г. Мнљукова. У томе чпанку вели се: „Нарочиту нажносг придаје Миљуков Великој Србији, ко;а иуа да се оствари са територи‘оу\ с оне стране^ гракица Корушке и Штајерске па с^е до Дзача“. Ново варварство. Бугапи су поново геле прегпрошле коћи бомбар-' довали Битољ, избаЈ.ивши ка ва*ош преко пет сготина граната, махом са за гушљквам гасовима и тежег калибра. Шгамта у Аустрнји. „Хрватски Д 1 езник и лоноси ову белешку: „У чешкии је Пардубацама излази;о 10 нозика. Троје су са\\е престале да излазе, остал-ЈХ ;е седа\\ забранила власт, и тако је град остао без новина“. В јанкини за кашу сирочаЈ. Н:ш посга ;ик у Петро граду примио ,е од г. Би1анкинија из Патсбурга 3278 рубаља са лдолбом да се ова сума преда Препседнику Минкстарског Савета г. Пашићу за ср.лску сирочад и заробљенике. П товину ове помоћи V 3278 драхми Гослодин Председник изволео је по-; слати Господину Министру Ун. Дела за битољску сиротињу. Санитетска конференцчја у Блтсљу. У охружном качелству у Битољу одржана је ономаЈ конферешија на којој су угели учешћг: охружни начелник, председник општине, командаит места' фраиц. во.ске, шеф сани-ј тета једке фганц. дивизије^ шеф енглеже болнице и квартовни г.е: ари. Из бо'азни од заразних, болссти, услед рђавих хи-‘ гиЈенских прилика и настулају ћих толлих дака, донли су закључци о мерама ко]е се имају предузети да би сеоткгоЈила по-, јава заразних болести. У том циљу израђел :е ( јсдан упут, у кол е се уј главноме говори о чисто - 1 ћи, храни, пићу, о про-] давницама животних га мирница, дезинфекцији ђу-| бришта и бара итд. За сзе ово Французи су обећал.з помоћи и у средствима и у персоналу. Турска и мир. Јавља'« из Цзригргда у Б рн да је Ш.*их ул-Иглам примио једчу делегацч|у улема која је; инсистирана на то да Турска, одмах закључл мир са Спо-| разумом. Слозослагачки курс. 0.<о седзмдесет ђска и млад; из Битоља доведени су овде и смештени у избегличка логор, где у једчој бараци пор.-д курса за опшгу писменост уче 0 словослагачки занаг псд надзорсм Владиних Комесара. Како су многи словосл&ггчи изгинули, псмрли или интериирани, то ће ови млзди штамиарски раднДци блти од неоцењене користи за српску књигу : и журналистику.

Солунски биоскопи. Провизорна вдада издала је наредбу свима овдашњвм б0оскопима да почев од 1. маја од свнх гдедалаца без р«злике наплаћују нову таксу т.зв. ратни прирез у износу 30 од сто од улазне цене. Поред овога, наплаћиваће се н даље досгд постојећа владЗнг такса од 20 од сто. Према токе, нзвештава се публика да ће за похођење бноскспа имати да плаћа следсћу улазиу цену: Цивилни: прса класа 1. 25 (улазница 0 80, такса 0,20, орирез 0 25), друга класа 0 70 (улазница 0 45, такса 010, прирез 015). ВоЈска,- прва класа 0 70, (улазница 0.45, такса 010, прирез 015); друга класа 0 50, (улазннца 0.30, такса0 10 прирез 0 10 ). Ложе: 4 50, (улазница 3, такса 0 60, порсз 0 90), бесплатне кврте: 0.45, (такса 0 20, прирез 0 25).

Објава Извгштавају се српске кзбеглицедаћесеод24 ов. мца па до 1 мајд т. год. сваког дака вршити ревизија пжсоша у кзбеглнчком логору од 8 до 12 сати те се ставља на знање свима избеглицама које примају хлеб у избегличком логору бесплатно или за новац, да лично сваки власвик пасоша престане у избеглички логор н свој пасош понесе Пјсоши, који се буду слали преко друге личности,неће се узети у обзир. Ко не буде пасош или легитимацију коу има до одређеаог дана показао, неће добијати хлеб после одређеног дана. Преглед пасоша вршиће се обДм редом, ж по спЗску примањв хлеба.

напредовала су у правцу Тушина и отела су предње непријатељске ровове у пределу Д»брог Поља. Заробљеи је јсджн сфицир и око 40 бугжрскж војнвка. Нгпријатељ поново бомбардује варош Битољ са загушљивнм гасовима. Има доста жртава међу становништвом. Наои авијатичари ус. ешно су бом бардовали непрЛјатељске магжцине у Крњеву.

Најновије вести Вашингтон, 26 — Коначно |је рсшгно, да се америчке тру' пе пошљу у Фравцуску. Датум одласка и састав трупа држе се ! још у тајности. ^ Вашингтон, 26. — »Њујорк Сон“ коментарише улсгу америчке флоте и телИ: »Као и Енглеска, ми ћемо оставити иаше оклопњаче у пристаништи ма и послаћемо на пучнну брже лађе. Најодл.учнија улога припада детроајерима и торпиљеркмг. Ко незна свој броЈ списка, В шкнгтон, 26 — Америчка

24 априла одброја 1

ДО

200

25

» »

« 200

9

400

9

« 400

џ

600

27

« «

„ 600

»

800

28

« «

« 800

»

1000

29

» «

« 1000

Ћ

1200

30

« «

» 1200

па на внше

Позивају се ЉубомИр Вранић свештеник позивж се да сдмјх престжне какц. Владиних Комесара ржди хчтног саопштења по акту бр. 1554. ВојнВ обвезнн:< Сто'а Гегровић кмет општине крушевечке да јави своју адресу Владином Комегару, г. Петру Кочтћу, иа челнику округа крушевачког. Благодарност. Приложили Влзднним Комесаокма: Г. Данило Мари^акоЕтћ псд наредник хтубичког дгвизкона из села Мзрковца 15 драхми п. се псдгли сиратни.м српсккм кзбеглИцгмз, г зј покој душе њс говом брату Јоеану Маријановкћу коњанику који је погинуо ј код села Новаха. Г. Ж војин Раккћ поднаред ник 20 дкнгга у сребру у корист сиротне деце у кзбегличком логору, а за покој душе његовом шурасу Пауну Н.кичевићу регруту из Причевкћа срез подгорски окр. ваљевски који је умро на острву Виду. Влгд0ни Колсесарв иовјмпу тем изјављују у кме сирогиих српских избеглгца своју благодарност дЈрсдЈвцкма. Из Канцеларије ВлгдинихКо месара 25. априла 1917. год. Бр. 1550, 1551 Солун.

иека се обржти Комесару логора и исти прибави до 24 ов. месеца. Из канцеларије Влздиних Комесара 18. априла 1917 г. Бр. 1437 — Солун.

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ Шпански социјалисти и рат РкМј 26 кврта. У Једчом мгннфесту шпански су социалисти изргзили жељу да се осуде од"озорнн аутори европског рата и жсле да слом оних ксји су га изазагли што пре дсђе. Ози ен ргкч-о протеству|у против владине полИтике коју осуђују што ииЈе I редузе г.а потребне мере да избегне скулоћу жхвотнкх нгмиркица и оск\д-'цу у раду. СоциалистИ траже ргд од 8 часова дкезко, сгеарење радоаа за беспослене ргденике и кргј мароканске кемпање У случају ако се ока настави—додају они —мора се приступити регрутовгњу богатгшких синова као и сиротнкх родитеља. С& нашег фронта — Српска званичан извештај Солун, 26 априла. 25 априла вођена је јака артиљериска борба на целом фрснту. Нгша пешадијска сделења

шггмта коментарнше овако уз држазање Бетмаг а Холвегж да д»де тачне услове мкра. ј »Њујорк Тркбин“ пише: „Услови Савезника су: Успостављање Белгије, повраћај Фргнц>ској скупграних крајеза н Алзас Лорена.уступање Итапији Трсга и Трентина, Босна, Херцегов0на и Дзлмг ц гја кмају при, пасти СрбИји а Ердељ Ру.мунији. Сва ова уступгњасу при' мена припципа, нзложеним од Вллсона зграћенгм групама. ! Вдшвнгтон, 26 — Фргнцуска мисијж дсчгкана је у Кансасити са одушевљењем. 300 хиљгда људи слегло се ргди доч ка Сви прозори били су окићенн заставама Око 11 часога пре псдне 25 С00 љуцЛдр жаго је скј п и поздравкло француску мксију. Изгсланства са свих страна била су ту.Мзр шал Ж,фр загрлио је три де војчгце у Име фракцусче војске I Цирих, 26. — »Журнлл де Жгнев« Јавља, дз Је папа упу тиг енергичан протесг кемач кој влади због пустошења фран цјсккх покрајина у време повлачсња Хчг д мбургова.

Пре<о од виле Алатине, у близини бежичне те. еграфије налази се гастув „енглеске" расе. Со тственици ! кобиЈг.а могу га у свако доба видети.

Гомиле народа, притисле свг пероиске кутове. Јздни рањеници искрцгни у току ноћи са сба фронта, сабијени по угловима, наткч/ шињелг преко I гджзж, да кх сд [елогоде и кише ветром бацан?, колико толико заштити и заклони. Пз где ће сада сж озим мученицкмг? Шга Је ово са ов0м људкмг? Проби ; а.м се кроз о е неме гомгЈле и питам где су болнкчари н кгд су оаи допутовали, ода сле, са кога фронта? ... Вгтар ху]и и са ккшом I одкоси уздгхе овгх јгдкика. Нико да ми одгзвара да.— Љ/тим 1 се и нервозно у једаа мах ша љем жаидасма да иззегтИ б;лницу дз станг цг — дз су рањеници допутовали. Телефон зазвони. Приђзм му н схслушгм сву наргдбу:

»Господиче комесаре, — са општазаша мз господин качгл н!'К округа — Ниш се мора евакуисати. Споемите саоје ствгри и дсђ |те одмах у начелство итд. О своме ћеге добита озога часа и писме ну наредбу.« Испустих слушалицг. Сруш /х се на столици и еемо, ј оном грозаом јутру, кише, ветра И влаге, бгснесно посматрах силуете наших ргњеаика, кгко шћућуреки један до другог сгр пељиво чекају да ке<о дсђе 0 да их еоди и носи у топлв болничхе одаЈе ... — Боже велика и силнк1 Ство ритељу гаи! Заштитн огај до бри народ! Спаси моју отаџбину која добротом, и милоср ђгмсзојимнијезаслужглаово...

.. У праскозорЈе сгежег о

кгобзрског јутра, киша и да љг сипи, ромори, топи.- По пе ронском, бдеханом крову одје <ују хладне крисгалие капљгце, сливају се једна у другу, праве све веће и веће б;агде и са тресксм га^ају по већ излока ном шљунку. Војш ц лакше рањени пружају руке г.од олуке из којих у дебелим млазе вима Јури вода прив 1 ћ 1 ју је у шакама и умивају се. ПоЈедници прескачу мале, еодзм из локане погочићг, иду до другог, па чак и трећег колосека и нервозно погледају на све стране, да ли долази какав воз са које пруге. То они ч гне нес 'весно, махиналио, јер и сами не з ају зашго то ч^н? и згш та км то сазнање треб!. Где ће да путују, на ксју ће стра н ? -Тгмо далеко, у једчом у г лу, у онвм пр град?ма рестора

ц0је станичне, један лепи, стасити пешак, ргњгн г.гко у гла ву, прегрчаЕа до олука, узима еоду у шаке и умиса свогадруга, који је теже рањен у ра мену десне руке, па не мсже да се сам умије. Шго даи вкше осва аше стан: ц I све јаче оживе. Нико од оаог силног народа, штоје при тискао оао место, не зна и не слути, да ће само, можда кроз неколико кратких чзсака, овде, иа овом месту, туђин доћи. — свршиће се —

ХХОХХХТ-АЗА СРЕИЈУ Ксњички мајор Драгомир Ј Голубовић моли сво.е пријате ље, позаашкг, рођаке и све доб;е и племените људе у Нишу, да му пркхзате и счузају три

мала синчића који су остали сирочићи без своје добре и миле мсмице Жзвке која је умрла на Бадњи дан пр. год. у Нишу. Сваког о.чог ко буде ма шта за моје малишане урадио само да се сач/ва^у и сдрже, поред накзаде и вечите благодарностк и иргзнања,сматраћу за на,бли жсг свога. Сваки родитељ може већ појмити тугу и бол оца кад својим малјсппнкма ие може лкчно помоћи, ма да ради све, да им се живот олакша. С тогж молим свакога, даим се нађе у озој прилкци. Настасији Бозсвић, Београт, јавља НиколаЈ. Бозовић пошгј бр. 52 да је жив и здрав, новац лосгао у фебруару и редовно ће слати о пријему ноеца нвка ме изаести, нека ме извести таччо о сзима Одговор прско Београд Новина или Црв. Крста.