Vojin

ПОЛОЖАШ

397

жа1 не беше утврђен, не би се никако могао сачувати, у толико више, у колико се при такоме услову 60.000 милицше, за 601 у отвореноме пољу не би никако могло ни да рачуна. Ал' како он бе1аше утврђен, милициха 1, за грудобранима не уступаше редовно1 вокци; и према томе силе се Велинктонове удвотше. Непосредна обрана утврђења*) могаше се оставити милицит, а 70.000 редовне во1ске бе1аху резерва. Даље 2 , крила положају бе1аху толико 1ака **), да се могаху сматрати као неприступна. То 1е већ знатно скраћивало положа1. Треће, пред средином положа1а на сахата даљине протезао се гребен Си1ера-де-Монте-1унто, делећи цростори^у предњу у два округласта дела. Гребену 1е овоме толико тешко приступити, да во1ск.а могаше само одвећ тешко преко њега с артилеримм прећи (а без артилерше се, извесно, не могу линше да напада^)- Он се могаше да обиђе само 1едним путем, ал тај бе1аше у доманшу оруж1а. Ова1 земљигнни услов бе1аше веома незгодан по

*) На 8 сахата од Лисабона, међу морем и реком Таго, иротежу се два одвојена гребена (посдедњи на 6 сах. од Лисабона), побочне попречне восе од последњега одсека Сијера д' Естрела. Ове две засебне зоне (део свере) Велинкгон бе1апте прегворио у два одво1ена б01на поља. На њима бејаше нодигнуто 126 одвогених утврђења са 247 топова (1812 год. бро1 утврђења дошао 1е до 142 а топова до 534).

**) У нодножшу удаљенше косе од Лисабона нротичу речице: Цицандра, што утнче у Океан, и Аруда, што иде у Таго. На Цицандра бејаху начињене бране. С почетком кише вода се разлила и већи део долина пред новим крилом бе^аше готово неорохо" дно море. Оваке бране бе1аху подигнуте и на десном крилу на Аруди: а прнступне стране висина на тим местима, бе1аху сроњене (ескариоване).