Zavod za statistiku

Црквеним пословима управља архиепископ 6београдски и митрополит Краљевине Србије. Србија је подељена, у пет епархија: београдску, (архиепископ и митрополит Краљевине Србије у Београду), шабачку (архијереј у Шаду), жичку (архијереј у Чачку), нишку (архијереј у Нишу) пи тимочку (архијереј у Зајечару). У свакој епархији има по један епархијски духовни суд,а у Београду још и Велики Духовни Суд. За непосредан надзор над свештенством постоје 17 протопреевитеријата и 44 намесништва.

Цркава и капела има 624, а манастира 52. Парохија, има 916, а капеланија 19.

4. Министарство иностраних дела руководи односима, Србије са страним државама. Оно има два одељења: политичко и административно.

Под овим министарством стоје: 10. посланства, једно заступништво (у Софији), 6 генералних консулата пи 28 почасна консула.

Акредитовано је код краљевске владе 10 изванредних посланстава, једна дипломатска агенција и 16 консулата.

5. Министарство унутрашњих дела води бригу о реду и миру у земљи и о личној и имовној безбедности грађана. Оно има два одељења: полицијско и санитетско. Полицијском одељењу поверена је административна управа, и оно је врши с помоћу 15 окружних начелстава, једне управе (Београд) u 81 среских канцеларија. Општинским пословима управљају општински судови, којих има свега 85.

Санитетсеко одељење управља санитетским пословима у целој земљи. Оно има, као саветујуће тело, Главни Санитетеки Савет, и потчињено му је 19 окружних физикуса, који су уједно управници окружних болница. У сваком округу има, п по један марвени лекар. Поред окружних болница постоји у · Београду једна општа, државна. болница и болница за душевне болести, а у појединим окрузима 9 болница за лечење из весних болести, Санитетско одељење води надзор и над леко витим водама.

6. Министарству финансија главни је задатак, да се брине о изворима државних прихода и да рукује целокупном финансијском администрацијом. Оно има ова одељења: административно, одељење главне државне благајне и правобранилачко, Царинску управу (са одсецима: административним, царинским и финансијским), Управу државних дугова и по-