Zavod za statistiku

МЕ

Управа Државне Статистике тражила је од дотичних надлештава, да своје податке допуне, али до сад је њен захтев остао без успеха.

Статистички Годишњаци служе данас поглавито практичким потребама. У њима се износе статистички податци у прегледном облику и објављују се раније од оних великих публикација, које поједине гране статистике, сваку на по се, приказују и обрађују. Тако раде сва статистичка надлештва у другим државама која издају Годилшњаке.

Што наш Статистички Годишњак тек сад доноси податке за 1901 годину за то није крива Управа Државне Статистике. Главни узрок овом одоцњењу у спором је раду штампарије. Рукопис ове књиге предат је штампарији још 25 Фебруара ове године, а она је радила на овој књизи пуних десет месеца. Кад би се у штампарији брже радило и ова бп књига била пре готова.

Доста отежава сређивање грађе за Статистички Годилањак и то, што нека надлештва своје податке не шаљу на време. Напомињемо да Управа Државне Статистике за 1902 годину ни до данас није примила: податке о приходима од порезе и о јавној настави. У свему осталом рукопис Статистичког !'одишњака за, 1902 годину готов је и послат на рад Државној Штампарији. Ако пттампање буде брже ишло, моћи ће се у току 1905 годинг објавити Годишњак им за 1903 годину.

Налазимо за потребно изјавити овде, да треба као тачније узети све податке у овом Годишњаку, који би ма у чему одступали од објављених у ранијим Годишњацима. На послетку напомињемо, да је у Статистичком Годишњаку за 1900 годину, на страни 195. у 41. рубрици, стављена просечна цена за један товар сувих шљива, а укупна вредност приноса шљива израчуната је по цени сирових шљива, као што треба.

3! декембра 1904 год.

у Београду.

Управнив Државне Статистике,

Богољуб Јовановић