Zavod za statistiku

NJ. V. KRALJ ALEKSANDAR 1.

Rodio se 4. (I7.) decembra 1888. na Cetinju, od oca Petra Karadjordjevića, i matere Zorke, ćerke Kralja Nikole Crnogorskoga. Škole je učio u Petrogradu i Ženevi, sve do 1903. god. kada je njegov otac Petar [. voljom naroda postao Kraljem Srbije. 1909. god. njegov stariji brat Diordje odrekao se nasledstva prestola, i onda je Aleksandar postao naslednik prestola. U Balkanskom ratu 1912. bio je komandant 1. armije, koja se istakla u borbi na Kumanovu, Prilepu i Bitolju. Učestvovao je na čelu svoje Armije i u Bugarskom Ratu 1913. god. 24. juna 1914. naimenovan je regentom. Kao vrhovni komandant vojske učestvovao je u Svetskom Ratu. Povlačeći se zajedno sa svojim vojnicima preko Albanije, došao je na Krf, a odatle u Solun, nerazdvajajući se od svoje vojske. Kad je septembra 1018. neprijatelj bio pobedjen, ušao je na čelu svojih trupa pobedonosno u domovinu.

1. decembra 1918. proklamovao je regent Aleksandar ujedinjenje i mezavisnost države Srba, Hrvata i Slovenaca u jedno Kraljevstvo.

Posle smrti svoga oca Kralja Petra Oslobodioca, nasledio je 16. avgusta 1921. god. kraljevski presto.

8. juna 1022. Njegovo Veličanstvo Kralj Aleksandar oženio se princezom Marijom, ćerkom rumunskog Kralja.

Krunisanje Njihovih Kraljevskih Veličanstva obaviće se u toku ove godine, u manastiru Žiči, po starom srpskom načinu, kombinovanom за сегеmonijalom starog Hrvatskog Kraljevstva.

Njegovo Veličanstvo Kralj živo se interesuje za književnost i sve grane nauke kao i moderne pronalaske tehnike. Sem toga bavi se sportom, naročito jahanjem i lovom. Veliku pažnju obraća narodnom prosvećivanju svojim darovima pojedinim institucijama i studentima. Svoje staranje naročito poklanja invalidima, i rado se bavi medju svojim ratnim drugovima, i svaku priliku iskorišćuje za neposredni dodir sa seljacima.

Svoj dan provodi na sledeći način. Od 8—10 časova pre podne pregleda novine, noćne izveštaje i poštu. Od 10—12Ž prima Ministre, Načelnika Generalštaba, Komandanta Mesta i Upravnika Grada. Od 1—1% po podne ruča sa Nj. V. Kraljicom. Ručku uvek prisustvuju dvorski funkcioneri, oficiri, a često i gosti. Od 2—4 Nj. Veličanstvo se šeta automobilom, na konju, ili igra tenis. Od 4—7 su audijencije. Od 7—8 šetnja pešice, kroz varoš ili dvorski park. Od 8—8% je večera, kojoj redovno prisustvuju zvanice. Od 8%—10 u veče Ni. V. Kralj provodi u razgovoru sa gostima, ili igra šaha i bridža. Od 10—12 Njegovo Veličanstvo se bavi čitanjem i korespodencijom. Kralj ne leže nikad pre 1 časa ujutru.