Zbornik radova

Да бих испитао која је од ове две методе коришћене у овом раду тачнија, све појединачне вредности сјаја променљнве звезде ставио сам на један график. (ГрафикЗ.).

Ако занемаримо већ поменуту тачку са фотографије 13 закључићемо да је фотографска метода ипак прецизнија од визуелне Пикерингове. То се може објаснити већом осетљивошћу филма и фотоапарата од љ}'дског ока.

ЗАКЉУЧАК Обрадом података о промени сјаја променљнве звезде б Цефеја, добијених фотографском и визуелном Пнкеринговом методом, израчунати период промене сјаја поменуте звезде, њена максимална и шшимална магнитуда слажу се са резултатима досадашњпх истраживања и потврђују нсправност rope поменугах метода. Тако да можемо закључити да се фотографска заједно са Пикеринговом може успешно користитп за бележење промене сјаја сјајннјнх вариабли. Аматерско посматрање променљивих звезда се веома ценн у модерној астрономији због чињешпде да професионални астрономн немају rai времена и бесконачан приступ великим телескогаша да би могли да се они озблљније позабаве са променљивнм звездама. Тако астрономн аматери са методам као ове две што сам приказао у овом раду својим посматрањем променљивих звезда дају свој допринос науци. Саме променљиве звезде су значајне због тога јер на основу резултата њихових посмтрања ми добијамо широки спектар података о физичким особинама свих звезда уопште.

График 3: Упоређпвање фотографских n визуелних резултата посмтрања променљиве б Цефеја

Зборник радова

16

Број 16