Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

ПИЦА ПИ о И У Para

1

Србије и Аустро-Угарске 1852. 97

пловним водама што чине границу с једне стране између области српске а с друге између области монархије аустро-угарске, и никоји спроводник брода не сме бити принуђен да, овога ради, ма на коју тачку поменутих вода стане, стоварује или претоварује, нити да се ма на ком месту неко време задржава.

(Ове одредбе не тичу се поштанског регала нити скела.

Стране уговорнице задржавају себи савршену слободу што се тиче концесија за вучење лађа по рекама у унутрашњости земље и по каналима. Што се тиче заједничких делова пограничних река, стране уговорнице обавезују се да ће концесије за вучење лађа давати само по претходном споразуму и зајамном пристанку.

Члан ИТ.

Сваком предузимачу пловидбе, који припада ма којој страни уговорници, дозвољено је, да у области друге стране, протоколише Фирму своју, да тамо заведе агенције пловидбене, да намести писарнице и заводе који су потребни за предузеће, да тога ради купује земљиште за станице и да на њима зграде подиже. Предузимачима, пловидбе који припадају ма којој страни уговорници неће се сметати да своје товаре истоварују на земљишту друге стране, ако само испуне царинске и полицијске прописе који важе. Исто тако имаће право да се послуже јавним заводима и стовариштима под истим условима као и урођеници и поданици најповлашћенијег народа.

Правила за експлоатацију која предузимачи обнародују положиће се код надлежних власти.