Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

с Србије и Аустро-Угарске 1582. 98

наново извезени, неће плаћати никакву увозну такеу, ако су само испуњени дотични прописи.

_У случају да се нађе да су мере емотрепости потребне за тарантију паплаћивања царине и других јавних прихода, довољно је да се стави царински печат па места која служе за сместиште сепапима, или да се царински стражари поставе на брод.

Печати стављени на земљишту једне стране уговорнице на стоваришта или на окна, вредиће за превоз и на земљишту друге стране, ако су само испуњени захтеви контроле.

Пароброди који редовно врше службу превоза, моћи ће, у местима где царинска правила у опште дозвољавају товарење и стоваривање, чак и ноћу, товарити и стоваривати без икаквог задржавања. Капетан ових бродова или заменици њихови предаће, о доласку, канцеларијама или органима царинским декларацију у којој бе бити побројани сепапи за истоваривање.

Ако је број стоварених колета мањи од броја записаног у поднесеној декларацији, пикаква казна неће постићи капетана брода, ако је он, или други ко је требао, известио о томе царинарницу одмах пошто је извршио стоваривање и у сваком случају пре него што је царинарница констатовала ову разлику.

Чланак Х-

(обе владе подићи ће на згодним местима на обалама граничинх река а српска влада нарочито у Београду, места за пристајање и стоваривање, а тако и магацине за смештај еспапа које бродови довозе, или ће дозволити другим лицима да