Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

а2 92. Конвенција о пловидби између

требу њихову неће бити више него што је нужно да се приближно покрију трошкови за одржање а тако и интереси поступна амортизација утрошеног капитала. Цифре ових дажбина одредиће се заједничким договором двеју влада. Утврдиће се удесан размак времена за амортизацију утрошеног капитала. Пошто се амортизација изврши, дажбине ће бити само толике колико је потребно за одржаље.

Поштански и путнички бродови, а тако им државни бродови, изузети су од ових дажбина.

Разуме се за употребу места, која су, по својим природним условима и без суштаствених и скупих поправака, способна за истоваривање не може се наплаћивати никаква такса.

Чланак IK.

Што се тиче царинског поступка с пловидбом по рекама, владе двеју страна уговорница постараће се за средства да се трговини отклони свака сметња и препрека коју околности апсолутно не захтевају, пи оне задржавају себи право да, по. потреби, предузму договорно мере да се олакша царински поступак с трговином по рекама.

На најважнијим станицама за речну трговину, царинска експедиција еспапа вршиће се сваки дан за извесно време које ће се одредити према правилима царинским, но не мање од десет часова (изузевши дане Васкрса, Тројицани Божића.

На деловима река које чине границу међу областима страна уговорница, увозне царине наплаћиваће се само онда кад се еспапи истоваре на обалу.

Но еспапи који се, у след каквог насилног догађаја морадну истоварити и који доцније буду