Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

25. Монопол соли 1582. BLUNT

Да би се ова слобода препродаје на мање количине обезбедила од конкуренције онога, који право искључивог увоза добије, овај се има 06 везати, да не може са својих стоваришта или из својих магацина продавати на мање количине од 500 килограма.

9-ро. Лице или друштво, коме се искључиво право увова соли уступи, дужно ће бити да на главним скелама дупавеким по савеким, ана име: у Радујевцу (или Неготини), Смедереву, Београду, Обреновцу, Шапцу, Дубравици и Великом- Градишту, као и у вароши Нишу, има евоја стоваршшта соли и да у њима свима скупа свагда има једну сталну готовину од најмање четири милиона килограма.

д-ће На тим својим стовајиштима, друштво или лице, коме се увоз уступи, дужно ће бити продавати со по цени, која ни у ком случају не семе превазићи једну извесну границу, и то:

у крупицама 00 100 килограма

а, влашки сланик = . . .-16 динара. 6, мармарошка . . . - · 1960. , в, ердељска PO си по Маи U 5 то пејрманота |. | кон - 0 - 12 д, морска у крупицама . . 12900 ,„ CMUDCUEOI UMI UO он ж. лоспа од сланика и марма-

роша ере 55 3. тоз или ситна со пе ен (5700) ep

А на нишком стоваришту Па OS се у толико скупље, у колико буде изнела кирија од скеле дунавеке или савске до Ниша, рачунећи овај вишак у кирији на воловским колима; но кад буде железница до Ниша готова, онда ће се овај вишак рачунати по тариФи каква буде за вожење соли одређена.