Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

|| = |O O

28. Монопол соли 1552,

из отплате зајма тога, који се зајам према томе има савршено амортизирати у року, на који се и искључиво право увоза соли даје. |

III. Министар финансије овлашћује се да сав новац, који на име зајма, а на основу монопола добије, стави на расположење министру војном за набавку оружја, а министар војни дужан ће бити, да по извршеној набавци поднесе рачун народном представништву о употреби тога зајма.

ТУ. Министар се финанције овлашћује да пропише Форму обавезница, које се за поменути зајам издаду, као и да углави појединости уговора се лицем или друштвом које најпробитачније услове дало буде.

У. Чим овај закон у живот ступи министар финансије наредиће, да се сва у овоземским стовариштима налазећа се со попише. Ако према нађеној готовини соли министар финансије нађе за потребно да се још нека количина соли увезе, он ће моћи дозволити да се потребна количина увезе, но то у року до дана кад предузимач радњу предузео буде. Но од ове соли која се после дана кад овај закон у живот ступи увезе па до дана кад предузимач радњу предузме, наплатиће се у корист државне касе поред сад постојећих такса још по два динара од 100 кила на соу крупицама, а од других врсти соли по један динар од од 100 кила.

УТ. Закон овај ступа у живот кад га Краљ потпише.

Препоручујемо нашем министру Финансије, да овај закон обнародује и о извршењу се ње-