Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

28. Монопол соли 1582. 121 споравум, но која не може бити већа од напред утврђене, а тако. и зграде, које предузимач подигне по процени мешовите вештачке комисије.

18-то, Осим ђумручине, регала пи узвгредних такса по досадањим законима, предузимач ће ду жан бити да на име нарочитог монополског дохотка даје државној каси за све време трајања монопола извеспу суму коју ће он сам означити у својој понуди (оферту). Осим те суме и напред поменутих такеа (ђумручких, регалних и уз-

гредних по сада постојећим законима), никаква се друга такса на со не ће моћи за време трајања монопола заводити нити од предузимача наплаћивати. 19-то. Влада ће предузети у границама законих овлашћења све мере за предупређење криумзчарења соли, нарочито пак важиће за случај ухваћеног криумчарења соли прописи члана 111-ог 113-ог ш 119-ог ђумручкога устројетва од 10-ог јануара 1878 године. Зборник 84, стр. 114-та.

Но од онога што се у име казнене таксе по горњим прописима ђумручког устројства за државну касу наплатило буде, даће се половина предузимачу.

20-то. Комисија шри отварању оферта и влада при коначном решавању ове ствари има се руководити овим обзирима :

Да се монопол увоза соли да ономе лицу или ономе друштву, које се при иначе једнакој солидности и примајући еве напред изложене услове обвеже дати државној каси у што краћем року, а најдаље у року године дана, што већу суму новаца, а најмање пет милиона динара у злату, на име зајма за наоружање, узимајући годишњи принос онога, што би иначе на име монополске таксе држави дала, за исплату интереса