Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

29. Крчмарина 1552. 125

срезовима измеритџ и пописати сву количину mujha, која се затекла у механама, каФанама, подрумима и 1. Д. А осим тога на свако оуре или сасуд удариће, при попису пијћа, и евоје елужбене печате тако да се без „повреде тих печата неће моћи да точи пиће из бурета или сасуда. (амо оне сасуде оставиће отворене и без печата, из којих се точи пиће ради крчмљења. Но такве судове ће власт измерити и одмах у готовом новцу наплатити припадајућу крчмарину.

Ђумручке власти наплаћиваће крчмарину на увезена пића при наплати ђумручине. Докле не буде крчмаринских марака удариће се на чеп и врањ код буради, а поврх запушача код Флаша, ђумручки печат у црвеном воску. На печату ће се изрезати име ђумрука, и речи „нап. крч.“ што значи „наплаћђена крчмарина“.

Кад стигну крчмаринске марке, укинуће се ови печати, а на место њихово удараће се те марке.

O извршењу овота члана водиће, докле не буде крчмаринских марака, извршиоци закона O крчмарини, белешку, из које ће се видети: колико је и на каково пиће ударено било печата, у црвеном воску, те да се сазна, колико јеп каквих крчмаринских марака утрошено од дана ступања закона у живот.

Копију тих бележака, послаће извршна власт преко окр. начелства министру Финанаије.“)

Члан 3.

Како ће трговци који тргују с пићем па и кафеџије п механџије непрестано куповати и про-

5 Ово је у неколико измењено тачком 1. расписа од 17. Јула 1552. =