Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

126 29. Крчмарина 1882.

давати пиће, то ће, по варошима и варошицама полиц. власти а по срезовима општинске, водити што је могуће тачније рачун о томе промету.

Да се ово изврши, дужни су, по ставу другом чл. 3 закона, трговци и крчмари, да јављају у варошима и варошицама полицијским, а у срезовима општинским властима, кад год набаве или продаду коју количину пића. Власти ће ово бележити у књигу а осим тога купци пића, дужни су водити бележник, у који има да заводе: од кога су колико, када и каковог пића набавили и коме су, када, колико каквог пића продали. (Формулар оваквог бележника види на крају ових упутстава.)

Члан 4.

Надлежне власти ће од крчмара m pro: ваца наплатити законом прописану крчмарину, или им исту кредитирати. Ако је наплате, удариће за сада, докле крчмаринске марке не буду готове, свој службени печат у дрвеном воску, на чепу и врању, а доцније, када буду готове те марке, удараће печат само на врању ана чеп ће прилепљивати одговарајућу крчм. марку. Где власт нема узрока да сумња у савесност крчмара, пивара или трговца томе може поверити да и сам прилепи крчм. марке, које ће му она продати.

Члан 5.

На случај, када би који крчмар, а нарочито кафеџија, механџија или винарски трговац имао потребу да печатом или марком запечаћено буре отвори ради претакања или вађења пробе, он ће то на писмено јавити власти, која ће одмах, а

па виа