Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

jE PORADI NY T4 i

127

29, Крчмарина 1582.

најдаље за 24 сата, дужна бити да дође и присуствује отварању буради. Пре но што приступиш томе послу, мораће да сачини кратак протокол у коме ће забележити : да је на позив Н. Н. дошла у његове просторије, и да су у присуству њеном отворена бурад, забележив која и колика, на којима је било крчмаринске марке од вредности Н. Н. а осим тога забележиће пи цељ ради које су сасуди отварани, н. пр. ради пробе, претакања и т. д.

По свршеном послу, крчмар, трговац или онај чије је пиће, позваће опет власт, да поново удари печат на бурад или крчмаринску марку прилепи, и ова ће то бити дужна одмах и да учини.

Члан 6.

Крчмаринска марка, која се после претакања удари биће различна по боји од крчмаринсве марке, којом се бележи, да је крчмарина наплаћена, и она се удари бесплатно. На тој марки мора, као год п на крчмаринској да стоји дан, месец, година и место где је прилепљена, а осим тога и потпис званичника, који ју је прилепио. Ради сигурније контроле, тај ће званичник морати на оном протоколу који је сачинио при отварању сасуда, забележити, да је по евршеном послу на сасуде прилепио „крчмаринеку марку за претакање“.

Свако отварање буради, ради ма које цељи, као и свако затварање њихово, дужан је дотични званичник који то врши, да забележи у дотични бележник или вњигу дотичног крчмара или у опште лица, чије је пиће; а дужан је осим тога, да то и у својој књизи забележи.