Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

роман 8

180 29. Крчмарина 1552.

на коме има изрезан дан, месец, година и назив власти, да омрчи марку. Ово ће чинити власт уве: када год прегледа подруме и просторије крчмарске и у ошште оне где је пиће.

Члан 12.

Од једног истог пића не може се крчмарина наплатити два пут. Шрема томе на вино, пиво, ракију и у ошште на пиће које је платило крчмарину, док је било у бурадима, не може се захтевати крчмарина, кад се преточи у флаше, ако буде сопственик кадар, да не сумњиво докаже, да је то пиће већ једном платило крчмарину.

Но да би се знало да је пиће које је из буради преточено у флаше, већ платило крчмарину док је у другом сасуду било, удариће се на флаше, у којима је такво пиће, марка крчмаринска од 1 паре на којој ће стајати „преточено“ Члан 138

Да ли је какво пиће платило крчмарину, сазнаваће се отуда, што ће у случају, ако је крч-

марина плаћена, на суду, у коме је, бити крчмаринека марка. На коме год суду не буде крчмаринске марке, сматраће се, као да на пиће, што је у њему, није плаћена крчмарина.

Изузетак од овога правила биће само у времену докле не буду готове крчмаринске марке. У чл. 2 речено је како ће се поступати у том времену.

Члан 14.

Да би се што већма обезбедио приход од крчмарине државној каси, извршиоци закона о