Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

Ру Гое

Србије п Грчке 1552, 165

Члан ПТ.

С трговцима, Фабрикантима и у ошите с инду стријалцима једне пли друге земље уговорнице, који путују по другој земљи или шиљу да путују своје момке- пралине и агенте — било се угледима или бев њих, —— у искључивом интересу трговине или индустрије коју воде, п у цељи куповине или продаје, или да примају поруке, поступаће се, што се тиче патента, као е трговцима, Фабрикантима и индустријалцима најповлашћенијег народа.

Но, евакојако, разуме се да угодбе које су досад поменуте ни у колико не одузимљу силе законима и уредбама које важе у двема земљама и који се простиру на све странце што се тиче торбарске трговине.

(С поданицима високих страна уговорница поступаће се узајмице као е грађанима најповлашћеније државе, кад они иду из једне земље у другу да походе вашаре и тргове, у дељи да ту тргују и да изнесу производе своје.

Никаква сметња неће се чинити слободном кретању путника, и административне Формалности због путних исправа ограничиће се на прелазу границе само на оно што је преко потребно за јавну службу.

Члан ТУ.

Срби у Грчкој п Јелини у Србији биће узајмице изузети од сваке личне елужбе, било у војсци на суву и на мору, било у гарди или народној војеци, од војничке станарине, од сваког намета, било у новцу било у природи, којим се замењује лична служба, од сваког насилног зајма, и од сваког кулука или реквизиције војне.