Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

166 89. Трговачки уговор између

Но изузимају се терети који се ударају на држање, под ма каквим видом, некретних добара, као и давања и реквизиције војне, којима могу бити подложни грађани земље као имаоци или закупци некретних добара.

Исто тако биће слободни од сваке обавезне званичне службе, судске, административне или општинске.

Они ће имати узајмице слободан приступ у судовима, саобразно законима земаљским, како да траже тако и да бране права своја, на свима степенима судова где по законима то бива. Они могу употребљавати, у свима споровима, адвокате, помоћнике њихове, и агенте свију класа, који су овлашћени за то законима земаљским, и уживаће у овом погледу и у ономе што се тиче домаћег прегледа станова, Фабрика, магацина или дућана њихових, она иста права и користи која су дата или која буду дата грађанима земаљским или поданицима најповлашћеније државе.

Разуме се да ће се свака олакшица п слободија коју би доцније ма која страна уговорница дала, у овој ствари, поданицима које стране земље, да ће се одмах и пуноправно распрострети и на поданике друге стране.

Члан У.

Обе високе стране уговорнице обавезују се да неће заводити једна према другој никакву забрану увоза, или извоза, или провоза, која забрана не би била примењена у исти мах и на све друге народе, изузевши нарочите мере које две земље задржавају да предузму ради јавног здравља или ратних догађаја.

пи етан јеве