Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

Це

18:

45. Трговачки уговор памеђу

плати царинеких такса, него ће се и без икакве експедиције пропуштати. 5.

У 11. одељку прилога Б побројане су из уговорне тариФе (прилога А) групе еспапа на које се има да наплаћује само половина царине одређене на увоз највећма повлашћеног народа. Еспапа су ти у главноме: артија проста и папендекл, неуглађене гломазне израде од камена II цемента, проста гричарија, стакларија проста, и гвожђе и челик неурађени или полурађени. Ближе о томе моћи ће се видети из самога текста дотичних група у тариФи, а и из регистра који ће поједине називе еспапа упућивати на групе у тарифи под које потпадају.

да ову врсту еспапа уговор није одредио даљину места из кога се може донети, па да се увозник користи извесном повластицом. Еспап се може донети ма из које области аустро-угарске царевине, само ваља да је донесен из слободног промета и да увозник то докаже уверењем аустро-угарске царинске власти преко које су за извоз експедовани. Њумруци ће дакле од оних, који такве еспапе донесу и за увоз у Србију огласе, тражити ово уверење. па ако га поднесу и ако се из њега види, да су они послати из слободног промета аустро-угарске царинске области, наплатиће на њих само половину увозне царине; иначе поступиће онако како је уговорном тариФом и главним уговором наређено.

Уверење ово ваља да буде саставни део декларације, по којој је наплата царине извршена. Царина, која би се у пола наплатила на еспап, за који уз дотичан докуменат пли књигу не би било прикључено уверење, да је увезен из слободног промета аустро-угарске паринске областл,